Montering och sammanfattning

Sedan introduktionen av H440 har NZXT hållt en betydligt högre nivå gällandes både kvalitetskänsla och passform, och här är nykomlingen H700i verkligen inget undantag. Chassit är troligtvis det mest välpolerade som lämnat företagets fabriker hittills, med både riktigt hög finish och välanpassade delar.

nzxt_h700i-32.jpg
nzxt_h700i-33.jpg

Monteringen av komponenter i huvudkammaren är i det stora hela helt smärtfri, med gott om manöverutrymme för att skruva fast både moderkort och grafikkort. NZXT har satsat mycket på att hålla det extremt städat på komponentsidan, vilket möjliggörs av en imponerande mängd genomdragningshål för kablar samt den förmonterade täckplåten som effektivt döljer fula kabelansamlingar.

nzxt_h700i-34.jpg
nzxt_h700i-35.jpg

Ventilationsmässigt finns det god potential för både fläkt- och radiatormontering inuti H700i. Den löstagbara monteringsramen i taket gör det ytterst enkelt att skruva in tunna radiatorer upp till storleksklassen 360 mm. Samtidigt finns det möjlighet att komplettera med tjockare radiatorer i fronten i samma storleksordning alternativt använda det utökade utrymmet för en push-and-pull-lösning.

nzxt_h700i-36.jpg
nzxt_h700i-37.jpg
nzxt_h700i-39.jpg

Modellen har ett förhållandevis snävt utrymme för kabeldragning, men väger upp detta med ett ganska unikt system av förmonterade kabelkanaler. Dessa fungerar bra för vissa typer av kablar, men vi hade gärna sett företaget vidareutveckla konceptet med fler utgångar längs med kanalen, då vi nu istället behöver dra dessa hela vägen till slutet innan de löper ut till genomdragningshålet.

nzxt_h700i-40.jpg
nzxt_h700i-38.jpg

Ett ofattbart svårsmält beslut från företagets sida är att de bestyckat chassit med en helt odämpad lagringsbur för 3,5-tumsenheter. Detta är kanske gångbart i det absoluta instegssegmentet, men för en flaggskeppsmodell i den här prisklassen blir det bara skevt och felprioriterat. Övriga lagringsplatser för 2,5-tumsenheter känns dock välplacerade och lättmonterade.

Slutligen kommer vi till det som ska vara modellens paradnummer, men snarare blir den största besvikelsen – den mjukvarustyrda fläkt- och ljuskontrollern. Mjukvarubaserad styrning kan definitivt vara ett intressant komplement, men det blir inte fullt lika roligt när det krävs att en programvara rullar i bakgrunden konstant för att exempelvis fläktstyrningen ska fungera.

Företagets egna mjukvara CAM må ha förbättrats med åren som gått, men vi känner fortfarande att prioriteringen att gaffla in fler "onödiga" funktioner, snarare än att ordentligt förbättra de nödvändiga som redan finns, är fel väg att gå. Det vi vill ha är ett effektivt och smidigt sätt att styra fläktar och belysning, inte påklistrad överklockning, overlays i spel och en halvdan adaptiv fläktkurva, där den sistnämnda fungerar när planeterna står i linje på ojämna söndagar.

Sammanfattningsvis är NZXT H700i ett intressant och välbyggt chassi, med i grunden sunda designval på insidan. Modellen faller dock på konstiga beslut, som den odämpade lagringsburen, samtidigt som påtvingat bruk av en spretig mjukvarusvit för full funktionalitet lämnar en besk eftersmak.

I prisklassen runt 1 900 kronor existerar verkligen inte modellen i ett vakuum, utan behöver konkurrera mot ett flertal andra kompetenta lösningar. Med anledning av detta kan vi i dagsläget inte ge någon helhjärtad rekommendation av chassit, men ser dock god potential för förbättringar om NZXT bestämmer sig för att släppa en ny revision i framtiden.

Fördelar

  • Mycket bra kvalitetskänsla och passform

  • God flexibilitet för ventilation

  • Lättarbetat

  • Stilfull implementation av RGB och härdat glas

  • Intressant system för kabelorganisation...

Nackdelar

  • ...som skulle kunna förbättras ytterligare

  • Odämpad lagringsbur

  • Mjukvarukrav för fläkt- och ljusstyrning

  • Inloggningskrav för full funktionalitet

  • Adaptive Noise Reduction fungerar sådär

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: 1 900 kronor
Lägsta pris: