SIM-kort används idag av många olika typer av enheter, med allt från telefoner till bärbara datorer. I takt med att enheterna krympt har även behovet av mindre kort blivit allt större och den senaste utvecklingen av tekniken kallas eSIM som bland annat används i ARM-baserade enheter med Windows 10.

Nu presenterar ARM vad de kallar för iSIM, vilket är nästa steg i utvecklingen. De mäter enligt företaget själva in på en bråkdel av en millimeter och storleken gör det möjligt att integrera dessa direkt i enhetens processor. Användningsområdet är främst Internet of Things-enheter och företaget ser det som en naturlig utveckling och en nödvändighet för att konceptet med uppkopplade enheter ska kunna växa.

Den mindre storleken uppges ha många fördelar jämfört med dagens SIM-kort. Det stora dragplåstret är att det sparar mycket plats som inte längre behövs för ett separat SIM-kort med kringliggande elektronik, men det innebär även en betydligt lägre tillverkningskostnad.

Då ARM inte tillverkar kretsar själva har de börjat skicka ut specifikationer för de nya SIM-kretsarna till sina partner. De hoppas att nya iSIM ska börja dyka upp i färdigbyggda kretsar som kan integreras i diverse enheter mot slutet av året.