Sedan november 2017 har SweClockers syskonsajt arbetat med datorprojektet Heart of Darkness, vilket är en speldator i den övre prestanda- och prisklassen. Den är nu färdigbyggd och kommer med Intels tiokärniga Core i9-7900X som ackompanjeras av dubbla Geforce GTX 1080 Ti och gedigen vattenkylning, för en total prislapp på cirka 75 000 kronor.

Heart of Darkness i SweClockers galleri.

Avsnitt 1 – Detta är Heart of Darkness

I det inledande avsnittet går Frida Bergendal, även känd som "zoyadog" på SweClockers, och FZ:s chefredaktör Carl "Calle" Johansson-Sundelius igenom konceptet och vad som är tanken med bygget. Det ges även en kortare genomgång av komponenterna som ingår i bygget.

Avsnitt 2 – Chassit från Lian Li

I del 2 av videoserien är det dags att titta närmare på chassit från Lian Li. I video figurerar SweClockers egen Jonas Thörnqvist och diskuterar chassin och vad man ska tänka på innan köp av en datorlåda.

Avsnitt 3 – Moderkort, CPU och minne

Avsnitt tre handlar om tre av grunddelarna i datorbygget, nämligen moderkortet, processorn och primärminnet. Här medverkar SweClockers chefredaktör Jacob Hugosson och berättar om de olika delarna och vad man ska tänka på när det gäller dessa.

Avsnitt 4 – Grafikkorten

Jacob återvänder för del fyra, och denna gång för att prata om grafikkorten i Heart of Darkness. Även här pratas det om vad man bör tänka på vid köp, men även tekniken bakom och de olika delarna av ett grafikkort.

Avsnitt 5 – Frida lär en noob om vattenkylning

I avsnitt fem går FZ igenom vattenkylningen i bygget, som består av vattenblock för såväl grafikkort och processor. Frida lär Calle hur allt fungerar och går samtidigt igenom de olika delarna.

Avsnitt 6 – Skruvmejslarna i chassit

En månad efter starten är det dags att påbörja monteringen av datorn. Calle och Frida beväpnar sig med skruvmejslar och ESD-band och börjar sätta in komponenterna.

Avsnitt 7 – Montering av vattenkylning

Efter komponenterna är det dags att börja montera vattenkylningen. Frida skruvar och monterar vattenblock för moderkort, processor och grafikkort.

► Vill du veta mer om vattenkylning? Missa inte SweClockers guide på ämnet!

Avsnitt 8 – Vad gör vi i köket?

Innan de kan monteras måste radiatorerna förberedas genom att sköljas ur för att bli av med det värsta skräpet. Frida förflyttar sig till köket och visar hur rengöringen går till i avsnitt åtta av videoserien.

Avsnitt 9 – Det läcker vatten på grafikkortet för över 8000 kr

Med vattenblocken monterade och radiatorerna rengjorda är det dags att läckagetesta loopen.

Avsnitt 10 – Sladdfix, blodbad och intryckt power-knapp

I det tionde och avslutande avsnittet är datorn helt färdigställd och redo för att köras igång, efter lite småfix och tillrättaläggande av kablar. Därefter är det enda som kvarstår prestandatester.

Specifikationer: Heart of Darkness

Komponenter

Processor

Intel Core i9-7900X "Skylake-X"
10 kärnor @ 3,3–4,5 GHz med Hyperthreading
Sockel LGA 2066, 140 W

Moderkort

Asus ROG Strix X299-E Gaming
Sockel LGA 2066, styrkrets X299

Minne

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3 000 MHz CL16 8 x 16 GB

Grafikkort

2 x Asus Geforce GTX 1080 Ti Strix Gaming
3 584 CUDA-kärnor @ 1 493–1 632 MHz
11 GB GDDR5X @ 11 010 MHz, 484 GB/s

Lagring

Samsung SSD 960 Pro 512 GB
PCI Express 3.0 x4, M.2 2280
Samsung SSD 850 Pro 1 TB
SATA 6,0 Gbps, 2,5 tum (7 mm)

Chassi

Lian Li PC-O9WX Black Aluminum / Tempered Glass ATX Mid Tower

Nätaggregat

Corsair HX1200i 1200W

Övrigt

Skräddarsytt fläktgaller och täckplåt för radiatorerna tillverkat av SweClockers-medlemmen Laine

Vattenkylning