Det blev stora rubriker när AMD:s dåvarande grafikchef Raja Koduri under hösten år 2017 lämnade företaget, för att kort därefter börja hos Intel. Tjänsten hos ärkerivalen blev en liknande, där han som chef över Intels nystartade avdelning Core and Visual Computing Group ska ta fram Intels framtida grafikarkitekturer.

I samband med årets International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) talade Intel om en prototyp för en dedikerad grafikkrets. Det handlar om en förhållandevis liten krets på 64 mm2 med 1,5 miljarder transistorer, vilken tillverkas på bolagets 14-nanometersteknik.

I den konceptuella kretsen används två så kallade EU slices, vardera bestyckade med sex beräkningsenheter (eng. Execution Units), och 4 MB cacheminne. Paketet är kopplat till en FPGA-krets som bland annat sköter kommunikationen mot resten av datorn via PCI Express.

Mycket av presentationsbilderna fokuserar på allehanda energifunktioner, för att såväl stänga av funktioner när de inte används till att dubblera klockfrekvenserna via turbo för att få ut högre prestanda. Arkitekturen som används är Intels Gen9, som ligger till grund för de integrerade grafikdelarna i processorfamiljerna Skylake, Kaby Lake och Coffee Lake.

Värt att påpeka är att det Intel visar inte är en produkt ämnad för slutkund, utan hur delar ur en framtida grafiklösning kan komma att fungera. Det väntas även dröja ett antal år innan en ny arkitektur från Raja Koduri är i närheten av att vara färdigställd och redo för marknaden.

Källa: PC Watch (japanska)