Utrullningen av 5G-nätverk är något det talats om mycket under de senaste åren, men det har stött på många hinder längs vägen. En av de som arbetat mycket med detta är Qualcomm, som nyligen meddelade att de ingått i ett samarbete med över 30 operatörer och tillverkare för att testa tekniken.

En annan aktör som satsar mycket på 5G är den amerikanska operatören AT&T, som lovat att påbörja utrullningen av tekniken under 2018. I ett samtal med investerare berättar dock företagets VD Randall Stephenson att de första enheterna med 5G inte kommer vara telefoner, utan istället handlar det om "puckar" som fungerar som mobila hotspot-enheter.

Läs mer: Läget för 5G - när, vad och hur?

Telefoner med 5G-modem väntas inte dyka upp förrän 2019, och då endast i ett begränsat antal enheter. Anledningen är att arbetet med att utveckla kretsar fortfarande är pågående och de måste kunna krympas för att kunna implementeras i smarta telefoner och liknande.

Sydkorea och Japan ligger idag i framkant när det kommer till utvecklingen av 5G och enligt analytikern har Europa hamnat på efterkälken. Anledningen är att operatörer hellre satsar på att utveckla det nuvarande 4G/LTE-nätverket än 5G. Flera av telekomjättarna inom EU har dock sedan tidigare lovat att 5G-nätverk ska finnas på plats i minst en stad i varje EU-land år 2020.

Källa: Cnet, Cnet (2)