Den 12 februari var det dags för AMD att lansera bolagets senaste APU Raven Ridge för stationära datorer. Denna bygger på att både processor och grafikdel integrerats i samma kisel, där tanken är att detta ska kunna ersätta dedikerade grafikkort i enklare applikationer.

Raven Ridge är kompatibel med sockel AM4 och 300-seriens styrkretsar, men för de allra flesta nuvarande moderkort kräver detta en uppdatering av moderkortets UEFI/BIOS. Nu meddelar AMD att bolaget som sista åtgärd kan skicka ut processorer gratis till kunder som behöver uppdatera sina moderkort för att de ska bli kompatibla med nyinköpta processorer ur familjen Raven Ridge.

Det rör sig om den tvåkärniga instegsmodellen A6-9500 ur familjen Bristol Ridge, baserad på den äldre arkitekturen Excavator. Användare kan montera denna i ett nytt moderkort som från fabrik saknar stöd för Raven Ridge, och på så vis flasha in senaste UEFI/BIOS.

Efter uppdateringen väntas kunden skicka tillbaka processorn till AMD så att denna kan skickas till någon annan. Utförliga instruktioner finns på AMD:s webbplats, där användare kan lämna in en begäran för att få en A6-9500 utskickad.

Nämnnvärt är att Sverige finns med i listan över valbara länder, men om detta innebär att även svenska användare får processorer utskickade är i dagsläget oklart. Exakt vad som krävs för att kvalificeras för utskicket är också okänt, då vissa moderkort exempelvis går att uppdatera utan en processor monterad.