Tester och användning

Laine_MSclassic_D1.jpg

Vid tester används musmattan Artisan Zero XSOFT L Hohei (ZERO-XS-BK-L).

MouseTester v 1.5.3

DPI-värde
Med hjälp av MouseTester mäts DPI-värdet över en sträcka om 10 cm för att sedan kontrolleras mot av tillverkaren angivet värde.

DPI

Uppmätt medelvärde

400 DPI

410 DPI

1 600 DPI

1446 DPI

3 200 DPI

3 082 DPI

Ett resultat på 410 DPI är inom felmarginal, och efter det släpar sensorn efter något. Vid 1 600 DPI rör det sig om en närmare tioprocentig förändring, något som sedan förbättras kring 3 200 DPI.

Precision
Precisionen visar inte på några större överraskningar, även om jag hade problem med att få xCounts över 50-snåret vid upprepade tester på en musmatta av tyg, vilket kan medföra något ojämna testresultat och hoppande användarupplevelse.

Laine_MSclassic_MST_VelocityTransFix.png
Laine_MSclassic_MST_Precision2.png
Laine_MSclassic_MST_Precision1.png

Kontrollen visar inte på liknande beteende.

Här syns det många användare rapporterat som att "spinna ur kontroll" vid snabba svepningar från vänster till höger. Detta sker då baken på musen lyfter något från underlaget och förvirrar sensorn, vilket får siktet att störtdyka. Detta är inget jag kände av fysiskt vid rörelsen, men testet visar gång på gång samma resultat.

Notering: Mer detaljerad information om betydelsen av tester och resultat finns i SweClockers guide till datormöss för spel och Sweclockers testsvit.

Hastighet
Maxhastigheten på sensorn rapporterar Microsoft till föga imponerande en meter per sekund, vilket kan jämföras mot spelinriktade möss där hastigheter över tio meter per sekund inte är helt ovanligt.

Laine_MSclassic_MST_VelocityTrans_Fix.png

I mina mätningar varierade testresultatet mellan två och tre meter per sekund, något över vad Microsoft själva rapporterar och fullt tillräckligt för vardagliga sysslor och lättsamt spelande.

Adobe Photoshop CC

Det första som märks av vid frihand i Photoshop är mycket kraftig angle snapping, något jag inte hittar inställningar för i drivrutinen. Vid 400 DPI och låg hastighet registreras ibland rörelse inte överhuvudtaget, vilket resulterar i att förflyttning av enstaka pixlar inte är möjligt. Det hela kan sammanfattas som något av en brottningsmatch.

Laine_MSclassic_PS_A1.jpg

Från början var planen att redigera samtliga bilder i artikeln med hjälp av Intellimouse Classic, men det blev till sist så pass störande att jag fick gå över till en annan mus.

Detta känns extra tråkigt då själva utformningen av skalet är mycket bekväm och tillåter mjuk manövrering och en känsla av kontroll, vilket jag tror skulle kunna ha gjort den till en riktig utmanare i toppsegmentet för precisionsarbete.

Autodesk Inventor

Sist ut av programmen är Autodesk's Inventor 2016, ett ritprogram för CAD-modellering, och förmodligen det som mest kan liknas vid kontorsarbete i testerna. Här presterar Classic Intellimouse faktiskt väldigt bra, med sin goda komfort och programmets överlag förlåtande gränssnitt när det gäller absolut pekarprecision.

Laine_MSclassic_INV_A1.jpg

Under modellerande av detaljerna stördes jag inte av angle snapping eller precisionsproblem i sensorn överhuvudtaget, och de konfigurerbara sidoknapparna får äntligen skina. Här går det att ställa in fasta vyer genom knappkommandon i Inventor, för att sedan kopiera över dem i Microsoft Mouse and Keyboard Center.

Scrollhjulet är stabilt och vill inte vandra iväg vid scrollklickande, vilket gör att panoreringen är mycket pålitlig och förtroendeingivande. Här rekommenderar jag att inaktivera eller anpassa den accelererade scrollfunktionen, då jag vid flera tillfällen var något oförsiktig och skickade ut modellen i rymden.

Sammanfattningsvis känns Classic Intellimouse som ett mycket bra val för CAD-inriktade program, mer så än till exempel Logitech MX-serie – där tyngd och höjd ibland kan bli uttröttande.

Spel

Ratz Instagib
Den som varit på Birdie senaste åren har nog inte kunnat undvika Ratz Instagib, ett snabbt spel där varje skott är dödligt. Det är något av en Quake-klon, där spelaren kastas direkt in i en match och kan börja panga, utan några större krav på hårdvara. Spelet saknar helt fysik i vapnet och där du siktar är också där du skjuter.

Med andra ord ett vardagligt spel för en vardaglig spelare. Spelläget jag valt heter Survival och består av måltavlor i rörelse som beskjuter mig, samtidigt som jag måste träffa triangeln någonstans på motståndet. Till detta har jag två möss inkopplade – Microsoft Classic Intellimouse och Corsair Glaive – bägge två inställda på 400 DPI.

Laine_MSclassic_RI_A1Fix.jpg

Microsoft Classic Intellimouse – 52%

Laine_MSclassic_RI_A2Fix.jpg

Microsoft Classic Intellimouse – 40%

Laine_MSclassic_RI_A3Fix.jpg

Corsair Gaming Glaive RGB – 100%

Nu kan det mycket väl vara en fråga om ren vana vid min egna mus, men i en snabb jämförelse känns det som att siktet inte sitter där det borde med Intellimouse. Jag finner mig nästan hela tiden i en situation där jag skjuter ett första skott och sedan måste korrigera för att hitta måltavlan. Så kallade flick shots har en tendens att sjunka mot marken.

Mycket av upplevelsen stämmer överens med rapporter jag sett från andra användare, och min slutsats är att den inte lämpar sig för snabbare skjutspel.

Form och storlek

Detta kommer säkert inte som någon nyhet för äldre Intellimouse-användare men storleken och utformningen är underbart bra för den med händer av det lite klumpigare slaget. Som referens mäter mina händer 20,5 cm och där fingerspetsarna normalt har en tendens att sticka ut vid palm-grepp ligger dessa bekvämt på musknapparna.

Laine_MSclassic_E1.jpg

Palm-grepp

Laine_MSclassic_E2.jpg

Claw-grepp

Även claw-grepp går alldeles utmärkt för min del, och det går att sömlöst byta mellan grepp vid behov utan att positionera handen för mycket.

När det kommer till storleken mäter Classic 132 mm på längden och 43 mm på höjden, men för att sätta detta i perspektiv har jag ställt den sida vid sida med två möss jag använder i vardagen – en för mobilt bruk och en för stationärt.

Laine_MSclassic_C5.jpg

Från vänster rör det sig om SteelSeries Kinzu, Microsoft Classic Intellimouse och slutligen Corsair Glaive.

Laine_MSclassic_C1.jpg

Microsoft Classic Intellimouse

Laine_MSclassic_C2.jpg

SteelSeries Kinzu v2 Pro

Laine_MSclassic_C3.jpg

Corsair Gaming Glaive RGB

Laine_MSclassic_C4_alt.jpg

Detta är inte speciellt vetenskapligt, men genom att rita en grov kontur kring varje mus och sedan överlappa dessa kan vi se hur storleken och formgivningen ställer sig. Här syns det ganska tydligt varför Classic Intellimouse (vit) kan upplevas som mer bekväm än Glaive (grön), där den senare är både högre och har mindre kontaktyta mot handen.

Här syns också att Kinzu är en betydligt mycket mindre mus än Classic Intellimouse, vilket betyder att den sistnämnda kanske inte alltid lämpar sig för mobilt bruk i situationer där det är ont om plats i väskan.