Mjukvara och funktionalitet

På baksidan av förpackningen informeras användaren om att anpassningsbara funktioner kräver ett nedladdat program för att fungera.

Programmet i fråga är Microsoft MKC – Mouse and Keyboard Center och finns att hämta på Microsofts webbplats.

Laine_MSclassic_SW_A1.png

Vid uppstart möts jag av ett rent gränssnitt med tydlig funktionsuppdelning, där varje kategori korresponderar till en markering på bilden till vänster. Som synes finns det inga inställningar för angle snapping, lift-off eller lysdiod.

Laine_MSclassic_SW_B1.png
Laine_MSclassic_SW_B2.png

Vänster- och högerklick bjuder som väntat inte på några större överraskningar. Det går att byta plats på funktionaliteten mellan knapparna, men ingen ytterligare konfiguration utöver detta.

Laine_MSclassic_SW_C1.png

Scrollhjulet får gott om funktionalitet genom adresserbara hastighets- och accelerationsinställningar. Tänkvärt är att även låg acceleration är väldigt märkbar vid användning av webläsare eller mjukvara i 3D-rymd. Olikt andra funktioner på musen går det inte att anpassa acceleration och hastighet efter vilket program som är aktivt.

Laine_MSclassic_SW_D1.png
Laine_MSclassic_SW_D2.png
Laine_MSclassic_SW_D3.png

Precision Booster låter användaren bläddra mellan två förinställda DPI-värden.

Laine_MSclassic_SW_D4.png

Gaming Toggle låter användaren spela in två funktionssekvenser i ett spel.

Laine_MSclassic_SW_D5.png

Quick Turn låter användaren – något tveksamt – rotera 180° vid aktivering.

Laine_MSclassic_SW_D6.png

Scrollklick erbjuder extrem flexibilitet i funktion. Här finner jag utöver en makrofunktion även en väldigt lång lista på förprogrammerade inställningar. Ett välkommet inslag är funktionen för att kunna byta mellan skrivbord med en enda knapptryckning, och för bildredigering finns även en mängd standardkommandon längst ned i listan.

Laine_MSclassic_SW_E1.png
Laine_MSclassic_SW_E2.png

Upp till fem olika värden på DPI går att tilldela sidoknapparna.

Laine_MSclassic_SW_E3.png

Sidoknapparna på vänster sida erbjuder liknande funktionalitet från scrollklick, mer utmärkande är funktionen att kunna öka och sänka DPI genom en snabb knapptryckning – något som normalt bara återfinns på spelmöss, vilket Microsoft menar på att detta inte klassas som.

Laine_MSclassic_SW_F1.png

Direkt ur lådan är Classic Intellimouse inställd på 1 600 DPI, och via mjukvaran går det att justera mellan 400-3 200 DPI i intervaller om 200 DPI. Detta är något jag inte hade några problem med och glatt ställde ned till 400, men mer kräsna användare kan sakna ytterligare finjustering.

Programspecifika inställningar

Laine_MSclassic_SW_G1.png

Mjukvaran erbjuder även programspecifika inställningar på tre av musens knappar. Den känner sedan av vilket program som är aktivt och applicerar vald profil. I bild syns mina testinställningar för att stega framåt och bakåt i redigeringshistoriken i Adobe Photoshop CC, något som är väldigt uppskattat från min sida.