Sockel AM4 och minnesstöd

Någonting som alltid har varit och är gemensamt för alla processorer med integrerad grafik från AMD är att den tillgängliga minnesbandbredden håller tillbaka prestandan i främst spel. Så är även fallet med Raven Ridge som så många andra konsumentprocessorer har endast två minneskanaler (2 × 64-bit).

Det här försöker AMD till viss del avhjälpa genom att höja det officiella stödet från DDR4-minne i 2 400 MHz för Raven Ridge i bärbara datorer, upp till rekordhöga 2 933 MHz för stationära datorer. Detta ger en teoretisk bandbredd om 46,9 GB/s, vilket är strax under Nvidias dedikerade grafikkort Geforce GT 1030 med sina 48 GB/s. Detta grafikkort är även vad AMD gärna jämför Raven Ridge mot.

När AMD talar om överklockning är det också just DDR4-minnet som står i fokus. Bolagets representant tillika överklockningsfantasten Sami Mäkinen berättar att användare som vill ha mer grafikprestanda i första rummet bör överklocka minnet, därefter den integrerade grafikdelen och allra sist processorkärnorna.

Endast PCI Express 3.0 x8

Trots att mycket fokus ligger på den integrerade grafikdelen menar AMD att det finns mer att hämta av Raven Ridge som spelprocessor. Tack vare att den har fyra kraftfulla kärnor kan användare köpa ett system och använda den integrerade grafikdelen, för att senare uppgradera till ett dedikerat grafikkort.

Här återfinns också en av AMD:s kompromisser, nämligen att antalet PCI Express stannar kvar på samma nivå som för Carrizo och Bristol Ridge – 8 istället för 16 stycken PCI Express 3.0 i Summit Ridge. Likt det halverade L3-cacheminnet är detta en åtgärd för att få ned kretsytan och därmed tillverkningskostnaden.

AMD Breakout_CES Tech Day_2018 Ryzen Desktop-17.jpg

Med dagens grafikkort är skillnaden mellan 16 och 8 kanaler PCI Express 3.0 försumbar och vid mätningar så gott som alltid inom felmarginal. AMD hävdar således att Raven Ridge med sina fyra Zen-kärnor och "endast" 8 PCI Express 3.0 räcker gott och väl för att driva ett Geforce GTX 1080, även om det är mer sannolikt att den som köper en processor som denna inte går högre än exempelvis ett GTX 1060 eller Radeon RX 580.

Sockel AM4 och bättre minneskompatibilitet

Vid lanseringen av Ryzen 1000-serien lovade AMD att sockel AM4 skulle bli en långlivad historia. Det här märks först nu med Raven Ridge, som är kompatibel med sockeln och redan befintliga moderkort med styrkretsarna ur 300-serien – X370, B350, A320, X300 och A300.

am4_1.jpg

Enligt bolaget ska samtliga partnertillverkare såsom Asus, Gigabyte, MSI och Asrock släppa uppdaterade BIOS/UEFI för processorfamiljen till alla sina modeller. Värt att tillägga är dock att inte alla moderkort har bildanslutningar, vilket gör att användare som parar ihop Ryzen 5 2400G eller 3 2200G med ett sådant moderkort också behöver ett dedikerat grafikkort för att få bild till skärmen.

Som tidigare nämnt har Raven Ridge stöd för DDR4-primärminne i två kanaler med en klockfrekvens på 2 933 MHz i standardutförande, vilket är högre än 2 667 MHz för Summit Ridge-baserade Ryzen 1000-serien. Den nya generationen har också bättre minneskompatibilitet och ska därmed klara högre klockfrekvenser i såväl standardutförande som vid överklockning.

AMD Breakout_CES Tech Day_2018 Ryzen Desktop-8.jpg
AMD Breakout_CES Tech Day_2018 Ryzen Desktop-21.jpg

Med kompatibilitet avses även för framtiden, där AMD med Pinnacle Ridge och övriga processorer i Ryzen 2000-serien släpps med en ny uppsättning moderkort bestyckade med styrkretsar i 400-serien.

Ingen fastlödd värmespridare

Avslutningsvis har Raven Ridge en till förändring under huven jämfört med AMD:s mer högpresterande processorer, nämligen att dess värmespridare (IHS) inte är fastlödd. Det här är någonting bolaget slog på stora trumman för inför lanseringen av Ryzen, detta då konkurrenten Intel länge kört med en kylpasta för att transportera värme från kislet till värmespridaren vidare till processorkylare.

Not shown in the table are cost-reducing changes to packaging and assembly, including a revised CPU package and a transition to a traditional nonmetallic TIM for the 2400G and 2200G. These changes further improve the price competitiveness of the Ryzen™ 2000G Series products in a highly competitive midrange market.

Även här är AMD öppna med att det handlar om en kostnadsbesparing som gör det möjligt att dra ned priserna för slutkonsument. Officiellt finns inga siffror för hur mycket en fastlödd värmespridare kostar. Uppskattningar talar om några dollar (USD) per processor vilket är ganska mycket för en modell som har det rekommenderade priset 99 USD (Ryzen 3 2200G) och 169 USD (Ryzen 5 2400G).