Sammanfattning

Uppdatering 2018-04-24: AMD har med mikrokodsuppdateringen AGESA 1002a åtgärdat de problem vi stötte på med Ryzen 5 2400G i denna recension. Med anledning av detta har de påverkade testresultaten uppdaterats samtidigt som produkten nu fått ett slutgiltigt omdöme.

Efter att ha rullat ut arkitekturen Zen och processorfamiljen Ryzen under förra året, är de nya APU-modellerna i "Raven Ridge"-serien ett ytterst välkommet tillskott i AMD:s produktportfölj – där en integrerad grafiklösning har saknats enormt i instegssegmentet.

Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G tar ett rejält steg upp i processorprestanda ställt mot tidigare Bulldozer-baserade modeller med integrerad grafik, något som i praktiken innebär att AMD har åtgärdat de största problemen med tidigare APU-modeller.

Därtill bjuder båda modellerna på högre klockfrekvenser än respektive modell de ersätter, Ryzen 5 1400 och Ryzen 3 1200, vilket ger en trevlig prestandabonus vid samma prispunkt.

Integrerad grafik har länge funnits i flertal Intel-processorer samt i AMD:s APU-segment, men ingen har haft tillräckligt med kraft för att ge en någorlunda behaglig spelupplevelse. Dagens testmodeller har äntligen ändrat det, där grafikkretsarna Radeon Vega 11 och Vega 8 i många fall kan erbjuda en spelupplevelse som inte är långt ifrån instegsklassens grafikkort.

Raven_Ridge-3.jpg

Som tidigare nämnt stötte redaktionen på en del problem med Ryzen 5 2400G och den integrerade grafikkretsen, där klockfrekvenserna hade en tendens att dyka till fjuttiga 200 MHz vid låga upplösningar med skakig prestanda som resultat. Vi kommer att återkomma med slutgiltigt omdöme denna modell framöver när en lösning på problemen har presenterats.

För Ryzen 3 2200G gick testerna betydligt smidigare utan några fall i klockfrekvens för grafikkretsen. När allt fungerar som väntat ger paketet en behaglig bildfrekvens i mer lättdrivna spel samt mer avancerade titlar om detaljinställningarna vrids ner. Därtill finns det tillräckligt med processorprestanda för att haka på ett grafikkort i mellanklassen vid en framtida uppgradering.

Faktum är att Ryzen 3 2200G känns som den starkast lysande stjärnan av duon, där prisnivån strax ovanför tusenlappen i kombination med oslagbar grafikprestanda för sitt segment är riktigt imponerande. Ryzen 5 2400G bjuder på något högre kraft både när det kommer till processor- och grafikprestanda, men lägger sig i en prisklass där den kan behöva slåss mot instegsklassens grafikkort.

För att nå de aggressiva prispunkterna med "Raven Ridge" har AMD behövt dra in på vissa punkter ställt mot Ryzen-modellerna i familjen "Summit Ridge". Till detta hör en halverad L3-cacheminne samt ett halverat antal tillgängliga PCI Express 3.0-banor för instickskort. Samma gäller även för värmespridaren som numera använder kylpasta istället för att vara fastlödd.

Dessa kompromisser känns dock fullt godkända sett till segmentet som processorerna riktar sig mot, och i det stora hela känns "Raven Ridge" som en välbalanserad produktfamilj för den som önskar att bygga en prisvärd dator för lättare spelande och samtidigt vill ha möjligheten att uppgradera denna i framtiden.

AMD Ryzen 5 2400G

Raven_Ridge-2.jpg

Värstingmodellen Ryzen 5 2400G är utrustad med både flertrådstekniken SMT, högre klockfrekvenser och den större varianten av Vega-kretsen, vilket innebär att modellen erbjuder något högre prestanda än lillebror Ryzen 3 2200G.

För den som önskar det där lilla extra i flertrådad prestanda och samtidigt eftersträvar något vassare grafikprestanda i ett integrerat format är Ryzen 5 2400G ett utmärkt val i prisklassen.

En välslipad balans mellan processor- och grafikkraft gör Ryzen 5 2400G till en utmärkt produkt i prisklassen

Fördelar

  • Bra processorprestanda

  • Utmärkt integrerad grafikdel

  • God effektivitet

  • Fungerar på nuvarande AM4-plattformen

  • Upplåst överklockning

Nackdelar

  • Reducerat L3-cache samt färre PCI Express-banor

Pris vid publicering: 1 699 kronor
Lägsta pris:

AMD Ryzen 3 2200G

Raven_Ridge-1.jpg

Med en prislapp på runt 1 049 kronor är AMD Ryzen 3 2200G otroligt mycket processor för pengarna, som hittar en riktigt fin balans mellan fullt godkänd processorprestanda och imponerande grafikprestanda i ett integrerat format.

Ställt mot konkurrenten Intel har AMD fortfarande lite kvar att hämta i instegssegmentet när det kommer till rå processorprestanda, men väger dock upp detta med ett betydligt attraktivare helhetspaket, där både betydligt kompetentare grafikdel och billigare ackompanjerade moderkortslösningar gör modellen till ett utmärkt val i instegssegmentet.

Ryzen 3 2200G är en utmärkt processor med klassledande integrerad grafik i sin klass

Fördelar

  • Bra processorprestanda

  • Utmärkt integrerad grafikdel

  • God effektivitet

  • Fungerar på nuvarande AM4-plattformen

  • Upplåst överklockning

  • Låg prislapp

Nackdelar

  • Tappar mark mot Intel i processorprestanda

  • Reducerat L3-cache samt färre PCI Express-banor

Pris vid publicering: 1049 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal