Mobiltelefoner har idag blivit en allt större del av människors vardag och användandet har börjat leta sig ned i åldrarna. Något som diskuterats i och med mobiltelefonernas ökade popularitet är huruvida de ska få användas av barn och ungdomar i skolan, där det både finns de som talar för och emot detta.

I ett inlägg på DN Debatt lägger nu partiet Liberalerna fram ett nytt lagförslag vilket skulle innebära förbud mot mobiltelefoner i grundskolan och gymnasiet. Enligt bland annat partiledaren Jan Björklund är mobiltelefoner under skoltid ett stort störningsmoment för barn och ungdomar och är en av de stora orsakerna när det kommer till stök i klassrummen.

Förutom detta menar de även att det finns trygghetsskäl till förbudet, då mobiltelefoner kan användas för nätmobbning av olika slag. Partiet föreslår även mobilfria raster, men menar att detta ska vara upp till rektorn på den enskilda skolan att bestämma.

Ett liknande förbud finns idag i Frankrike och studier visar att mobilfria klassrum har en positiv påverkan på studieresultaten, menar Liberalerna. Det handlar dock i dagsläget endast om ett förslag, och huruvida det införs framöver är ännu oklart.