Under 2016 utreddes operatören Telia av Post- och telestyrelsen (PTS) för att ha brutit mot nätneutraliteten. Denna går ut på att all datatrafik som skickas över webben ska behandlas lika, något som Telia inte följde i och med sin fri surf-kampanj.

Nu rapporterar IDG att Post- och telestyrelsen påbörjat en utredning av operatören Tre. Detta då de kunder som använder en Blackberry-enhet måste betala extra för att mejl, surf och annan dataöverföring ska fungera.

Vi vill få en avtalsgenomgång, få veta om det här tillämpas och i så fall få en förklaring på varför och hur de tycker att det går ihop med EU:s regler, så att de får chans att motivera det.

Emma Närvä, som är enhetschef på PTS konkurrensavdelning, berättar att de skickat frågor till Tre för att operatören ska få en chans att förklara beslutet. Detta är heller inte första gången Tre utreds av PTS, då de bland annat fått kritik för sin kampanj där de erbjöd fri surf för musiktjänsterna Spotify och Deezer. Detta erbjudande ändrades dock efter att PTS anmärkt på det.