Inledning

Viewsonic XG2530 är en modern spelskärm med 24,5-tums TN-panel och 240 Hz. Just 240 Hz är något som kan kräva ett kraftfullt grafikkort även när panelen håller den idag välbekanta och lättdrivna standarden om 1 920 × 1 080 pixlar.

viewsonic_xg2530-GS_koksbord.jpg

Med andra ord är det en skärm för dem som i första hand spelar reaktions- och koordinationskrävande spel och strävar efter högsta frekvens snarare än grafiskt mer genomarbetade och texturtunga titlar. För det är just spel som är inriktningen här. Skärmen är av den kategori vi klassar som kvalitetsspelskärmar i Guiden till Bildskärmsköpet.

Precis som skrivet är frekvensen högre än den typiska spelskärmen. Bildkvaliteten är överlag också högre jämfört med den vanliga, klassiska 144 Hz-basgamingskärmen. Även prisnivån följer samma mönster och vi får räkna med lika stor förändring i pris som förändringen i frekvens. Tidigare testade skärmar i denna 240 Hz-kategori är:

Mycket av det som testas, jämförs och hänvisas i artikeln står också förklarat i detalj i SweClockers guide till Bildskärmar.