Tillkännagivandet av säkerhetshålen Spectre och Meltdown fortsätter att skaka om och skapa huvudbry för hårdvaruindustrin. I centrum är Intels processorer där hålen är enklast att utnyttja, men säkerhetsbristerna gäller även i viss utsträckning AMD:s processorer.

I samband med AMD:s senaste kvartalsrapport talar VD Lisa Su återigen om att säkerhetshålet Meltdown inte går att tillämpa på bolagets processorer, samt att variant 2 av Spectre är svår att utnyttja. Variant 1 är dock fortsatt anledning till oro för AMD och dess kunder.

Longer-term, we have included changes in our future processor cores, starting with our ‘Zen 2’ design, to further address potential Spectre-like exploits.

Förutom pågående mjukvaruuppdateringar till operativsystem och nya BIOS/UEFI för moderkort berättar Lisa Su att de arbetar för framtida processorer. Näst på tur är Ryzen 2 (Zen+) som är en uppfräschning av Ryzen (Zen), och här ska AMD ha gjort ändringar i mikrokoden för att mildra riskerna med variant 1 och 2 av Spectre.

Läs mer: Meltdown och Spectre – vanliga frågor

Det dröjer till år 2019 innan AMD gör arkitektoniska ingrepp mot Spectre. Vad det handlar om då är Zen 2 på 7 nanometer som kommer utgöra tredje generationens Ryzen. Intel ska ha sina första åtgärder på kiselnivå redo redan under år 2018, där det spekuleras i att arkitekturen Ice Lake på 10 nanometer blir först ut med fixar för Meltdown och Spectre.

Tidigare under året avslöjade AMD att designen för arkitekturen Zen 2, och därmed troligtvis även nämnda åtgärder, är färdigställd. Leveranserna till sina närmsta kunder inleds i slutet av 2018 inför lanseringen som väntas äga rum under 2019 års första hälft.