Personlig integritet och anonymitet på internet är en ständigt aktuell fråga. En av de som ofta uttalar sig i debatten kring detta är bredbandsoperatören Bahnhof, som bland annat nyligen riktade kritik mot hovrättens dom mot Bredbandsbolaget, där de sistnämnda tvingades blockera webbplatsen The Pirate Bay.

Polisen begärde nyligen att Bahnhof skulle lämna ut uppgifter om sina kunder, något som företaget motsatte sig då det handlat om upphovsrättsbrott och inte ett allvarligt brott. Företaget anmäldes då till Post- och Telestyrelsen som gav polisen rätt, vilket i sin tur ledde till att Bahnhof överklagade till Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten slår nu fast att Bahnhof måste lämna ut uppgifter till brottsbekämpande myndigheter. Bahnhof menade att polisens krav stred mot EU-rätten, men enligt Förvaltningsrätten strider det inte mot några lagar eller bestämmelser.

Förvaltningsrätten har då funnit att de brottsbekämpande myndigheternas behov av att få tillgång till de i målet aktuella uppgifterna väger tyngre än det intrång i den personliga integriteten som ett utlämnade innebär. Förvaltningsrätten har mot denna bakgrund gjort bedömningen att PTS beslut att förelägga Bahnhof att lämna ut uppgifter om abonnemang till brottsbekämpande myndigheter har varit riktigt.

Förvaltningsrätten har också övervägt huruvida utlämning av personuppgifter är en proportionsenlig åtgärd, där fördelarna överväger skadan som kan orsakas. De bedömer att så är fallet och att behovet av att få tillgång till uppgifterna väger tyngre än det intrång i den personliga integriteten åtgärden innebär.

Uppdatering: Bahnhof har uttalat sig kring domen via sin Facebook-sida och meddelar att de kommer överklaga beslutet.