Slutsats

Så vad tycker jag om den här datorskärmen? Först och främst så tror jag att min åsikt kring designen har framkommit ganska tydligt vid det här laget. Jag gillar verkligen hur AOC har med en subtil formgivning lyckats skapa en bildskärm som skapar lugn och harmoni i det annars epilepsiframkallande "gaming"-segmentet.

DSC_2988-1_compressed.jpg

Notera nätet för de brutala högtalarna

Min känsla av de fysiska attributen kring den här skärmen är att allting känns genomtänkt och funktionellt. OSD:et vinner väl inga designpriser men det är lätt att förstå och navigationsknappen fungerar mycket bra. Det är ju egentligen bara en liten joystick men om det inte behöver vara komplicerat så gör det inte komplicerat. Tummen upp.

Anslutningarna sitter logiskt. USB-hubben kan ju bli lite meckig att komma åt eftersom den sitter bakom panelen och inte på sidan vilket hade varit bättre, men eftersom skärmen är så liten och lätt att hantera så är det inte ett större problem.

Högtalarna dock. Jag kommer nog aldrig förstå vem som behöver de här mobilhögtalarna i sin bildskärm. Det mesta, inklusive mobiltelefoner, har bättre ljud idag än de två loppisfynden till högtalare som man valt att sätta in i denna skärmen. Uppenbarligen finns det en marknad för detta för de verkar ju vägra att sluta inkludera högtalare i sina bildskärmar.

Detta är trots allt en produkt i budgetsegmentet för spelinriktade bildskärmar men det är svårt att påstå att den upplevs budget. Den har en fot som höj- och sänkbar, den kan lutas, vridas och ställas på högkant. Allt det som generellt sett inte finns med på en sann budgetskärm. Vidare så stödjer den 144 Hz som bara för några år sedan ansågs blixtsnabbt, det är ju inte en större bedrift i dagsläget då de flesta premium spelskärmar ligger runt 165 Hz om det är en VA-panel och ända upp till 240 Hz för en TN. Till och med IPS-tekniken klarar idag av 144 Hz.

Men det spelar ju liksom inte någon större roll eftersom 144 Hz är ett underbart flyt i sig självt. Jag som aldrig ägt en bildskärm som är snabbare än 60 Hz hade något av en uppenbarelse när jag först satte igång den här skärmen. Redan i Windows märks en markant skillnad i snabba rörelser. Det är nästan skrattretande att tänka på att det kan finnas en debatt om att det inte går att uppleva en skillnad mellan 30 Hz och 60 Hz. För mig är skillnaden lika uppenbar mellan 60 Hz och 144 Hz.

DSC_2963-1_compressed.jpg

Snyggt och prydligt

Sen var det ju det här med AMD Freesync. Detta är en teknik jag inte heller någonsin har testat. Det visade sig, i alla fall för mig, att "äkta" adaptiv synk är magiskt. Att kunna bibehålla den där "V-Sync-känslan" av att allting liksom hänger med som det ska men utan den såsiga känslan var ju något som jag inte visste att jag hade längtat så efter. AMD Freesync och antagligen även Nvidia G-Sync är verkligen en "game changer". Jag kan rekommendera det varmt.

I denna stund så får man hosta upp dryga 2 899 kronor för att bli ägare av denna modellen och om jag jämför med andra konkurrerande modeller är det ungefär vad dessa erbjuder, men ofta till ett något högre pris än AOC G2590PX.

Det är få skärmar som pryder skrivbordet på samma sätt som AOC G2590PX gör. Är man enbart ute efter prestanda så är motståndet hårt och det kommer handla om tycke och smak när man väljer. Det är en helt nylanserad modell och chansen är rätt hög att den kommer sjunka lite i pris och blir den ett par hundralappar billigare än vad den ligger på nu så är det för mig ett ännu självklarare val än vad jag tycker det är redan idag.

Är du ute efter en spelskärm som inte kostar skjortan, men som ändå erbjuder moderna tekniker och hög uppdateringsfrekvens, kommer du inte bli missnöjd med vad AOC G2590PX har att erbjuda.

Fördelar

  • AMD Freesync – 144 Hz

  • Design och byggkvalitet

  • Stativet

Nackdelar

  • Högtalarna