Gamingskärm

DSC_2961-1_compressed.jpg

Även om designen inte direkt skvallrar om att detta är en traditionell gamingskärm med alla dess kännetecken så gör istället panelens tekniska beskaffenhet det.

Det är inom detta området som AOC cementerar bildskärmen som en renodlad gamingskärm. Freesync-kompatibel med ett frekvensintervall från 30-144 Hz över både Displayport och HDMI samt 1 millisekund responstid, så ser det teoretiskt ut att passa bra för spelupplevelsen rent allmänt men särskilt om man är intresserad av FPS-spel. Vad som kännetecknar denna kategori av lir är att det efterfrågas så bra flyt som möjligt så att man kan göra sin 360-no-scope obehindrat.

Bildskärmsinformation

Anslutningsmetod

Max frekvens

Displayport 1.2

144 Hz

HDMI 1.4

144 Hz

VGA

Allvarligt?

Uppdateringsfrekvens är ett objektiv mättal som inte introducerar oklarheter men när det kommer till hur tillverkarna specificerar responstid så ska man vara desto mer uppmärksam. Jag rekommenderar att man läser denna sammanfattningen för att få mer klarhet i ämnet.

Mjukvarufunktioner

Denna skärmen stödjer också en hel del mjukvarufunktioner för att manipulera bilden till att vara mer lämpad för spel. De två som AOC själva gärna marknadsför är Shadow Control och Overdrive.

Shadow Control har ett antal lägen från 0–100 fast det går i steg om tio så egentligen är det tio olika lägen. Vad funktionen verkar ha för sig är att den justerar gamma-läget så att mörka partier blir ljusare och att detta då ska kunna skapa fördel, i vad jag bara kan anta är FPS eller liknande spel där det är viktigt att notera motståndare.

Personligen ser jag inget större övertag med denna funktionen och det mesta hade man kunnat åstadkomma med de vanliga inställningsmöjligheter som finns på bildskärmen dvs ljusstyrka, kontrast och gamma. Å andra sidan så är det ju praktiskt att ha en snabb tillgänglighet till en profil för att ställa in om man är intresserad av att byta mellan lägen snabbt. För egen del såg jag ingen större fördel med denna funktionen i FPS-spel som till exempel Playerunknown's Battlegrounds (PUBG).

ShadowControl30_edit_beskuren.jpg

Shadow Control @ 30

ShadowControl50_edit_beskuren.jpg

Shadow Control @ 50

ShadowControl70_edit_beskuren.jpg

Shadow Control @ 70

Som jag nämnde inledning så har jag inte utrustningen som krävs för att mäta eftersläpningar men jag testade de olika Overdrive-inställningarna som skärmen erbjuder vilka är: Off, Weak, Medium och Strong. Här testade jag igen i lite snabbare spel som Battlefield 1, CS:GO och PUBG, men måste i ärlighetens namn erkänna att jag hade mycket svårt att märka någon skillnad alls mellan de olika lägena. Dock så kunde jag notera väldigt tydliga artefakter i Strong-läget och även till viss del i Medium-läget.

Jämfört med min AOC U3477PQU som bygger på en IPS-panel i 60 Hz/5 ms som även den har samma Overdrive-funktioner så upplever jag ingen större skillnad där heller. Jag använde www.ufotest.com för att titta på det testet som kallas moving image och där kan jag se en tydlig skillnad mellan de olika lägena. Men i spel? Ingen nämnvärd skillnad för mig.

Tänkvärt är att detta är ett ganska subjektivt område samt att jag är en farbror på 36 år och har aldrig varit så uppmärksam när det kommer till eftersläp så det kan vara en helt annan upplevelse för er. Tänk på det.

Pixelmatrisen

Zoomar vi istället in och tittar på pixelstrukturen kan vi notera att allting ser normalt ut och verkar följa normala konventioner. Pixelstrukturen är tydligt fyrkantig. Man kan även notera att ljusstyrkan är bättre på testexemplaret kontra en rätt till åren gången TN-panel med CCFL bakbelysningsteknik. Min huvudskärm, som också den råkar vara en AOC, är en IPS-panel med WLED den också och man kan se att de hamnar närmare varandra i ljusstyrka.

G2590PX_pixel.jpg

AOC G2590PX - TN/WLED

240BW.jpg

Philips 240BW - TN/CCFL

u3477pqu_pixel.jpg

AOC u3477pqu - IPS/WLED

För övrigt är skärmen så ljusstark att det sticker i ögonen i normalutförande och då kan det vara bra att ha dessa kloka ord färskt i minnet.

"De flesta datorskärmar SweClockers testar har mellan 200 till 350 cd/m2 som maximal ljusstyrka. Några mindre, andra lite mer. En gemensam nämnare är att nästan alla kommer med ljusstyrkan reglerad till just maximalt läge. Det vill säga att skärmarna direkt ur kartong är för ljusstarka för att fungera för mörka rum eller rum med kontrollerad belysning." – Thomas Ytterberg