Design och funktion

DSC_2964-1_compressed.jpg

Om jag fokuserar på det estetiska är det första som slår mig hur rent och snyggt allting är. Den diskreta vinröda linjen som löper längs med hela undre delen av skärmen i kombination med den kantlösa infattningen ger verkligen ett mycket smakfullt och prydligt intryck.

AOC framhäver den så kallade kantlösa utformningen som extra lämpad för flerskärmskonfigurationer. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att panelen inte sträcker sig ända ut till den tunna kanten som det verkar när skärmen är avstängd. Där är en 5 millimeter svart kant som löper längs med de tre sidor som har en den tunna kanten. Lite lurigt, men det ligger antagligen tekniska begränsningar bakom konstruktionen.

DSC_3004-1_compressed.jpg

Stativet är en anspråkslös historia och enligt mig är det glädjande att se i en tid där de flesta leverantörer verkar tro att de som spelar PC-spel vill ha en krystad science fiction-design som epileptiskt blinkar i regnbågens alla färger. Det ironiska här är att det antagligen är av kostnadsskäl som den är så sparsmakad men jag tar vad jag får oavsett anledning.

Även om det kan se så ut så är stativet inte gjort av borstad metall utan plast men den säljer verkligen in illusionen. Det finns även möjlighet till, vad jag bara kan anta är, kabeldragning genom det röda ellipsformade hålet. Fortsatt väldigt lågmäld design och jag gillar det verkligen. Dock så kommer en kabelhärva förmodligen sabba det intrycket rätt snabbt men don efter person, jag dömer ingen.

DSC_2937-1_compressed.jpg
DSC_2973-1_compressed.jpg

Det ska också nämnas att modellen har ett mycket effektivt matt reflexfilter som mildrar de flesta oönskade ljusfenomen. Hela kompositionen här är verkligen A-plus för mig. Designen är helt enkelt väldigt tilltalande för en man som närmar sig medelåldern.

Baksidan är också den befriande anspråkslös, ingen udda antennliknande headset-hållare eller snabba LED:s som AOC i högre grad är benägna att strössla med på bolagets mer påkostade skärmar. Tack för det, men plasten har dock en förvånansvärd fallenhet att dra till sig fingeravtryck, så om du planerar att ställa denna skärmen med baksidan synlig så undvik att tafsa för mycket där bak.

Om man inte vill använda det medföljande stativet så kan det vara bra att veta att det även är möjligt att fästa skärmen i valfri arm eller mekanism som följer VESA-standarden (100x100 mm).

DSC_2967-1_compressed.jpg
DSC_2969-1_compressed.jpg

Om ni frågar mig så borde alla bildskärmar erbjuda justering i höjdled, tyvärr är det långt ifrån självklart när man tittar på billigare modeller på marknaden. Glädjande nog så erbjuder denna skärmen justering i höjdled vilket besparar användaren ett besök till naprapaten. Här levererar AOC vad jag förväntar av dem.

DSC_2971-1_compressed.jpg
DSC_2972-1_compressed.jpg

Förutom justering i höjdled går det även att luta skärmen så att man kan uppnå den där ultimata ergonomiska upplevelsen. Kanske inte den funktionen som jag använder mig av allra mest, eller inte överhuvudtaget för att vara ärlig, men om man ska tro min företagsläkare så bör man ha bildskärmen lutad för att bespara nacken. Bra att det erbjuds helt enkelt.

Vidare snurrar även foten vilket gör att man kan vinkla skärmen till höger och vänster utan att behöver lyfta på den, praktiskt om man vill visa lite unkna memes till sin bordsgranne.

Sist men inte minst så kan man också vrida hela skärmen i porträttläge, 90 grader. Gött mos, man kan göra i princip allt det som finns att hitta på med en bildskärm på stativ.