Tidigare under året presenterade Samsung sin senaste systemkrets Exynos 9810, vilken väntas användas i företagets kommande flaggskeppstelefon Galaxy S9. Till skillnad från konkurrenter såsom Qualcomm används Samsungs kretsar nästan endast i företagets egna telefoner och säljs inte till andra tillverkare i lika stor utsträckning.

Enligt uppgift till Digitimes planerar Samsung att ändra detta framöver och ska börja göra Exynos-processorer tillgängliga för andra aktörer på marknaden. Anledningen är att företaget vill öka sin närvaro på marknaden för systemkretsar och konkurrera med Mediatek, som idag är en av de största när det kommer till telefoner i mellanklassen.

Det uppges också bero på att Samsung ökat sin tillverkningskapacitet, vilket gjort det möjligt att producera större volymer och därmed erbjuda produkterna till andra aktörer. Dock uppges mycket hänga på att Samsung också kan erbjuda ytterligare produkter som andra aktörer inte kan, såsom OLED-paneler och flashminnen.

Samsung är idag den fjärde största på marknaden när det kommer till kretsar för smarta telefoner. På första plats hamnar Qualcomm med sina Snapdragon-processorer, tätt efterföljda av Apple och därefter Mediatek.