Efter att ha dominerat marknaden för kontraktstillverkning av kretsar nästan ostört har Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) på senare år fått hård konkurrens av framförallt sydkoreanska Samsung. Detta har lett till att utvecklingen och investeringar för mer avancerade tillverkningstekniker tagit fart rejält.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att TSMC under veckan tar det första spadtaget för en ny fabrik i Southern Taiwan Science Park (STSP), för tillverkning av kretsar på 5 nanometer. På samma plats planerar bolaget att under år 2020 inleda konstruktionen av en fabrik för 3 nanometer.

Enligt TSMC ska den nya fabriken börjar testtillverka kretsar på 5 nanometer under första kvartalet 2019, för att under 2020 gå in i storskalig produktion. Vid sidan om detta arbetar hundratals ingenjörer på efterträdaren 3 nanometer, vars tillhörande fabrik ska börja byggas 2020 för att gå in i produktion år 2022. Samsung planerar kontra planerna med en konkurrerande 4-nanometersteknik år 2020.

Under år 2018 är nästa stora steg 7 nanometer, med vilken bolaget lyckats knipa åt sig 100 procent av marknaden på bekostnad av Samsung. Detta efter nederlag på 14 nanometer, där Samsung tog flera stora kunder från TSMC, ett momentum som höll i sig även vid övergången till 10 nanometer.

Fördelen med mer avancerade tillverkningstekniker har historiskt varit att fler transistorer ryms på en mindre kretsyta, något som i förlängningen lett till lägre tillverkningskostnader. Samtidigt brukar dessa leda till såväl högre prestanda som lägre energiförbrukning, två parametrar som i slutändan leder till bättre produkter.