Överklockningsfunktioner

Vad som är möjligt med en skärm styrs i väldigt hög grad av av skärmens kretsuppsättning. Denna står för såväl signalöverföring som kontrollen över LCD-panelen. Nvidia har klivit över de facto-gränsen på 600 MHz bandbredd i signalöverföringen med sin G-Sync-modul. Än så länge är det därför endast hos just hos G-Sync-skärmar denna funktion finns.

asus_pg279q_overclock_1.jpg

Överklockningen är en funktion som aktiveras via skärmens menyer.

Detta ger en marginal till ”överklockning” baserat på vad som är tekniskt möjligt med Displayport. Resultatet är möjlighet att köra högre frekvenser den här vägen. så länge du har ett grafikkort som orkar en Displayportbandbredd över 600 MHz vill säga. Detta är något som inte är självklart med äldre grafikkort.

Artikeln om pixelklockan förklarar bandbredd och signalöverföring

Det kan alltså vara så att du inte får tillgång till ”överklockningen”, alltså de högre frekvenserna likt 165 Hz, med andra grafikkort eller för den delen äldre Nvidia-kort. Orkar inte ditt grafikkort med bandbredden i överklockningen, exempelvis 165 Hz på en skärm som normalt går i 144 Hz, kommer då istället den lägre frekvensen steget under bli tillgänglig.

Når du bara 120 Hz med en sådan skärm som borde kunna köras i 144 Hz blir 144 Hz tillgängligt först när du stänger av överklockningen i skärmen.

”Överklockning” utnyttjar marginaler

Och för att svara på ännu en ofta frågad fråga: nej, överklockningen är inte skadlig och har inte mycket med traditionell processor- och grafikkorts-överklockning att göra. Det handlar om att utnyttja marginaler i bandbredden för signalöverföringen.

Nvidia går med sin G-Sync-modul närmare gränserna i Displayport-standarden, jämfört med det vanliga utbudet av kretsuppsättningar. Men det är alltså inte alla grafikkort som orkar med denna extra bandbredd. Typiskt för överklockningen är som följer:

  • 2 560 × 1 440 pixlar i 165 Hz istället för 144 Hz

  • 3 440 × 1 440 pixlar i 100 Hz och 120 Hz istället för 75 Hz och 100 Hz

Rent tekniskt finns det inget som hindrar andra tillverkare än Nvidia att ”överklocka”. Utbudet av kretsuppsättningar verkar dock hålla sig till de facto 600 MHz-gränsen i fråga om bandbredd och pixelklocka. Detta lär ändras med kommande skärmar som klarar och kräver mycket mer i fråga om bandbredd.

De extra bildrutorna kan ha minimal betydelse

Betydelsen av överklockning är ofta diskuterad och många undrar om man märker skillnad mellan exempelvis 144 Hz och 165 Hz. Kanske, kanske inte och åsikterna går isär. Vi kan se i tester att det är små skillnader i fråga om eftersläpsnivåer och inte nödvändigtvis till det bättre. Skillnaden mellan 75 Hz och 120 Hz är betydligt större och där kan överklockning vara något mer eftersträvansvärt.

aoc_ag271qg_respons_frekvens.jpg

Överklockning leder ofta (men inte alltid) till mildare eftersläp.

Värt att tänka på är att Displayport och hög bandbredd runt 600 MHz på signalöverföringen är förknippat med en del problem. Kabelkvaliteten får stor betydelse och det har våra tester varit mer besvär med skärmar med Freesync/VESA Adaptive-kretuppsättningar.

Långa Displayport-kablar kan kräva att man testar sig fram och kanske aldrig får en stabil förbindelse baserat på kabeln, skärmen och grafikkortet.