Exemplarlotteriet, ”glow” och blödningar

Det som kanske uppmärksammas allra mest med de här skärmarna är inte den höga kvalitetsnivån för både spel- och allroundbruk. Istället är det problemen med ojämna bakgrundsljusblödningar, back-light bleeding, BLB och så kallad ”IPS Glow” där mörka nyanser upplevs ljusare och ofta gulare i vinkel.

Acer_XR341CK_glow.jpg

Exempel på "IPS glow". En diffus gulaktig hinna som framträder över många IPS-skärmar i vinkel.

Det finns tekniska förklaringar till de här problemen och fenomenen, men också psykologiska aspekter kring köpbeteende och kognitiv bias. Vi har alla läst på forum om de här problemen hos skärmarna och därför kommer vi också att bekräfta dem när vi väl köpt skärmen. Vi har tack vare forumdiskussioner och bilder på blödningar och glow skolat oss själva i att detta är ett problem.

SweClockers har gått igenom den tekniska förklaringen till de här problemen med tydliga glow-effekter och kantblödningar i en separat artikel.

Ljusstyrkan är för hög på skärmen

Den korta förklaringen är att du kör skärmen för ljusstarkt för det rum du har skärmen i. De nya skärmarna är väldigt ljusstarka och kommer inställda för ljusa kontorslokaler mitt på soliga sommardagen.

Ändrar du inte ljusstyrkan efter vad rummet kräver kommer problem i panelen att lysa igenom väldigt tydligt. Tar du då den redan för ljusstarka skärmen, visar en svart bild och försöker ta bild på den med din mobiltelefon så kommer kameran att överexponera bilden. Den försöker ta en bild som om det vore ett partyfoto i ett mörkt rum.

premium_blb_foto_2m_max.jpg

Maxbelysning, två meter bort och man ser en del kantblödningar. Men det är sällan så här vi tar bilder, ofta sitter vi mycket närmare med kameran.

premium_blb_foto_1m_max.jpg

Maxbelysning en meter bort och kantblödningar och glow-effekter framträder tydligare på fotot. Det enda som är förändrat är alltså avståndet och brännvidden på objektivet.

premium_blb_foto_1m_120_nits.jpg

En meter och belysningen ställd på cirka 120 nits, fortfarande för hög ljusstyrka för kolsvart rum. Samtidigt talande för vad sänkt ljusstyrka gör för problemen.

Kameran, Canon 60D, står på 6400 ISO, f/2.8, 1/60-dels sekund vid 50 respektive 25 mm brännvidd, alltså samma exponering som är med i videon som hör till artikeln. Ju lägre brännvidd desto mer förstärks glow-effekter.

Kamerainställningar

Resultatet blir en skräckbild med en livlig diskussion om att reklamera skärmen. Alla kommer nu syna sin nya premiumskärm i kanterna, leta efter felen de läst om på nätet, finna dem och lägga upp nya bilder.

All LCD-teknik har sina problem

Värt att tänka på är att alla LCD-skärmar har olika typer av icke önskvärda fenomen där de flesta LCD-tekniker faktiskt ger värre problem. Fysikaliskt baserat på hur ljuset förändras i vinkeln är IPS-tekniken den minst problematiska LCD-tekniken. Det har gjort att IPS-teknik i mycket högre grad hittar in i yrkesskärmar för krävande uppgifter som foto- och videoredigering, filmproduktion och medicinska tillämpningar.

AOC_G2460QV6_LED-bleed.jpg

Ojämnheter över ytan och ljusfenomen runt kanter drabbar all LCD-teknik och på lite olika sätt. Mycket handlar därför om vad du är van och inte van med.

Alla skärmar med LCD-teknik visar någon nivå av ojämnheter över ytan. Det handlar endast om att leta tillräckligt noga. Går du också in med förväntan att finna problem med ljusblödningar kommer du troligtvis att finna just ljusblödningar. Du kanske alltid haft ljusblödningar på dina tidigare skärma? Men det är först nu du blir medveten om dem när du läser forumdiskussioner och ser bilder på problemen.

TN- och VA-paneler har lika ofta den här typen av kantblödningar samt en hög med ytterligare problem. Mycket av problemen kring ”IPS glow” och liknande beror därför på din förväntan och tankesätt – vad du lärt dig att bli störd på – snarare än ett faktiskt problem.

De premiumskärmar vi testat här kan alla visa upp fenomenet bara man letar efter det. Det är i alla fall för undertecknad svårt att peka ut just dessa spelskärmar som generellt mer problematiska än den genomsnittliga IPS-skärmen så som de sett under de senaste 15–20 åren eller så.