Därför endast IPS i dagsläget

Det finns fler typer av skärmar som gränsar till just premiumskärmen vi tar upp här. Det kan vara spelskärmar med IPS-panel, 144+ Hz och den mindre 21:9-pixelmatrisen om 2 560 × 1 080 pixlar. Snarlika produkter med begränsad frekvens, likt 75 Hz, kan främst ses som allroundskärmar med lite bättre förutsättning för spel, snarare än just denna typ av premiumskärmen för både och.

aoc_ag352ucg_ingang.jpg

Där kan du antagligen själv avgöra var just dina gränser går för spel och för allroundbehov. Här tar vi upp kategorin som tydligast är både och på samma gång. Guiden till bildskärmsköpet tar ett mer brett perspektiv.

Acer_X34_klisterlapp.jpg

Idag handlar premiumskärmar i första hand om IPS-teknik då det är den teknik som kan ge just både och utan att tumma allt för mycket på vare sig spelegenskaperna eller på allroundegenskaperna.

Det handlar om modeller med 2 560 × 1 440 pixlar och frekvenser på 144 Hz och uppåt samt ultrabreda skärmar med 3 440 × 1 440 pixlar och 100 Hz och högre. Orsaken till att frekvensen på de breda skärmarna är lägre handlar om bandbreddskraven på signalöverföringen, något som är på väg att ändra sig.

Vänta inte på 1 920 × 1 080-premiumskärmar

Under 2018 väntas också skärmar med IPS-teknik, UHD-upplösning om 3 840 × 2 160 pixlar och 144 Hz bildfrekvens dyka upp. Dessa ställer mycket högre bandbreddskrav än vad som tidigare varit möjligt, vilket i sin tur kräver nya kretsuppsättningar och stora förändringar i tekniken.

Framöver kommer den här kategorin av skärmar vara mer varierande och fylla fler nischer. Det är också här utvecklingen går som snabbast och där vi ser flest nya produkter dyka upp.

På grund av detta ska du inte räkna med att premiumskärmar med 24 tum, 1 920 × 1 080 pixlar, IPS-teknik och hög frekvens faktiskt dyker upp på marknaden. Att utveckla nya paneler och tillhörande kretsuppsättningar är dyrt, men det är heller inte automatiskt billigare att bygga mindre paneler med färre pixlar.

Teknikutvecklingen pekar snarare åt det motsatta hållet. Att idag utveckla produkter som svarar på tio år gamla produktkrav går sällan ihop i fråga om tillverkning och försäljning.

Endast IPS – i dagsläget

Finns det då premiumskärmar med TN- och VA-teknik? Svar nej och ja, kanske – vi hoppas. VA-panelerna har en förmåga att i sin bästa stunder landa mitt emellan TN- och IPS-teknik i fråga om bildkvalitet och betraktningsvinklar.

VA-tekniken kan då samtidigt se sin styrka i ett högre kontrastförhållande men också en tydlig nackdel i fråga om eftersläpsnivåer. Vi har ännu inte lyckats hitta någon produkt som helt kombinerar egenskaperna av allround och spel likt IPS-teknik i höga frekvenser. Detta är dock givetvis något vi hoppas på att få se ändras framöver.

aoc_ag352ucg_ingang_2.jpg

VA-baserade skärmar likt AOC AG352UCG vinner på högre kontrastförhållande. Men de når ännu inte upp till IPS-teknikens allroundegenskaper och ger också tydligare eftersläp.

När det kommer till TN-teknik i allroundsammanhang är det en omöjlig ekvation. Hela intrycket av bilden varierar med din vinkel och på ett normalt avstånd har du olika bild i hörnen jämfört med mitten och andra färger i underkant jämfört med överkant.

Denna effekt blir också värre så fort du flyttar på huvudet lite, så även de bästa TN-panelerna är idag främst spelskärmar där allroundfunktionen sträcker sig till mindre krävande områden.