Sammanfattning

Premiumskärmen med en panel baserad på IPS-teknik är den produkt som bakar ihop allroundskärmens egenskaper med det vi väntar oss av en spelskärm. Det handlar om hög bild- och färgkvalitet på en större pixelmatris tillsammans med högre frekvenser, mindre eftersläp och låga latenstider. Kategorin av skärmar är ganska ny och modeller har endast funnit ute i ett par år.

premium_in_the_office.jpg

Tidigare fick du som sökte något liknande helt enkelt köpa två separata skärmar – en arbetsskärm för bildkvalitet och större pixelmatris med 60 Hz-frekvens och tydliga eftersläp, samt en spelskärm kapabel till högre frekvens, mindre eftersläp och låg latens men också tydligt försämrad färg- och bildkvalitet.

Här finns fördelarna istället i en och samma skärm medan nackdelarna i stort är eliminerade. Detta återspeglas också i prisnivåerna då premiumskärmen kan kosta lika mycket som två separata skärmar.

  • Skärmarna använder IPS-teknik och har allroundegenskaper

  • Låg latens, låg eftersläpsnivå och höga frekvenser för spel

  • 16:9-modeller med 2 560 × 1 440 pixlar kapabla till 144 Hz och högre

  • Ultrawide, 21:9-modeller med 3 440 × 1 440 pixlar och frekvenser om 100 Hz och uppåt

  • Framtida format är 3 840 × 2 160 pixlar och högre frekvenser

Alltid ett val mellan G-Sync och Freesync

Det stora valet, som är ett val vare sig du behöver adaptiv synkronisering eller inte, är G-Sync eller Freesync. Detta eftersom valet i mycket hög grad påverkar produkten som helhet.

De G-Sync-baserade skärmarna drivs med Nvidia G-Sync-modul och ger ofta snarlika bild- och produktegenskaper. Hos Freeesync och VESA Adaptive Sync-alternativen varierar det istället enormt hur produkterna beter sig och vilka funktioner som är tillgängliga. Man vet verkligen inte vad innan man har satt sig ned och testat.

Grunden är dock densamma, med en allroundkvalitet och spelegenskaper likt hög frekvens. Som regel har de också ett lägre pris än motsvarande G-Sync-skärm.

Valet är sällan så enkelt som att matcha Nvidia-grafikkort mot G-Sync-modeller och AMD-kort mot Freesync-modeller. Försök därför se till hur hela produkten fungerar och vad som matchar ditt behov och framför allt de spel du spelar.

SweClockers guide till bildskärmsköpet

Acer_XB321HK_judge.jpg

Vill du veta mer om bildskärmar och vad du ska tänka på innan det stundande köpet? Missa inte SweClockers guide, där Thomas Ytterberg går igenom allt du behöver veta.

SweClockers guide till bildskärmsköpet