Eftersläpsreducering

G-Sync-modulen medför möjliga fördelar som ofta glöms bort oavsett vilket behov man har av adaptiv synkronisering. En av dessa funktioner är eftersläpsreducering som finns i de flesta G-Sync-skärmar i premiumsegmentet.

aoc_ag271qg_respons_frekvens.jpg

Eftersläpsreducering ger inte mindre eftersläp i sig, men hjälper ögat att uppfatta ett skarpare intryck i rörelse.

Ultra Low Motion Blur, eller ULMB, är Nvidias eftersläpsreducering där bakgrundsbelysningen moduleras för att minska synintrycken av eftersläp när de flytande kristallerna vrider sig till rätt position.

Eftersläpsreducering ger förstås flimmer och lägre ljusstyrka eftersom det är precis vad funktionen handlar om – att släcka ned och modulera bakgrundsbelysningen i samband med LCD-panelens uppdatering. ULMB är endast över Displayport, ofta i 85, 100 och 120 Hz som högst. ULMB verkar också - åtminstone så långt vi haft möjlighet till att testa, vara en funktion som endast aktiveras när du har ett Nvidia-grafikkort.

Ovanligare funktion på Freesync-skärmar

Liknande lösningar för eftersläpsreducering finns på Freesync-skärmar också men det är märkbart mer sällsynt. Samtidigt kan eftersläpsreduceringen fungera över såväl HDMI som Displayport som med olika grafikkort.

Dessutom kommer dessa med andra möjligheter och andra frekvenser än vad ULMB erbjuder. När det nu väl finns vill säga. Det är heller inte självklart att G-Sync-skärmar alltid har ULMB-funktionen utan detta är en produktegenskap i första hand.

Guiden till Bildskärmar tar upp eftersläpsreducering i detalj

Värt att veta är att eftersläpsreducering fungerar oavsett grafikkort då det rent funktionellt inte har med adaptiv synkronisering och Freesync/G-Sync att göra. Möjligheten till eftersläpsreducering är alltså inte knutet till vilket grafikkort du använder. Adaptiv synkronisering och eftersläpsreducering går heller inte att använda samtidigt då dessa är motstridiga av sin natur.