Det är okej att matcha "fel"

En ofta frågad fråga om det går matcha mellan olika märken och tekniker. Svaret är ja, det går att köra ”fel grafikkort” mot ”fel skärm” i fråga om AMD-grafikkort mot G-Sync-skärm eller Nvidia-grafikkort mot Freesync-skärm.

Uppdatering: Freesync på Nvida-kort

Sedan januari 2019 gav Nvidia stöd för VESA Adaptive och Freesync via sina grafikkort. Kraven är Windows 10, GTX 1xxx och nyare kort, anslutning via Displayport samt (naturligtvis) uppdaterade drivrutiner. Mer läsning och förklaringar i denna artikel.

Vad du missar är den adaptiva synkroniseringen när du inte matchar, men det är just denna funktion som tappas och inget annat. Effekten av att matcha "fel" är alltså densamma som att köra en skärm utan vare sig Freesync eller G-Sync. Precis så vanligt som skärmar alltid har fungerat med andra ord.

asus_mg279q_reflex_1.jpg

Asus MG279Q är en typisk icke-G-Sync-skärm som ofta matchas med Nvidia-kort när nvändaren inte behöver den adaptiva synkroniseringen till den typ av spel som prioriteras. "Felmatchning" är inget konstigt. Allt är som vanligt! Ingen adaptiv synkronisering men alla andra funktioner är fortfarande aktuella.

Därför kan du som exempel köra med Nvidia-kort mot en skärm som har AMD Freesync/VESA Adaptive Sync och ändå köra på som om det vore vilken skärm som helst. Adaptiv synkronisering är en lösning som kanske inte används eller önskas av alla, utan används mest av de som prioriterar spel som ska köras i så hög frekvens som möjligt. Eftersom G-Sync-modulen är en ganska stor kostnad på skärmarna går det att spara en del pengar den här vägen.

Med det sagt förekommer det vissa kompatibilitetsproblem på produkt- och användarbasis. Ett typexempel är frame skipping-problem med Nvidia-kort mot enstaka Freesync-/VESA Adaptive Sync-produkter.

Det omvända problemet för AMD-grafikkort mot G-Sync-skärmar brukar inte handla om problem att nå den allra högsta möjliga frekvensen. Där brukar krånglet däremot handla mer om kabelkvalitet och skicket på själva grafikkortet.

Det är antingen G-Sync eller Freesync

Observera att det inte existerar skärmar med både G-Sync och Freesync. Detta eftersom det handlar om helt olika kretsuppsättningar och dessa reglerar allt från hur hela LCD-panelen kontrolleras till sådant som signalöverföring.

En produkt med dubbla kretsuppsättningar skulle bli komplex, dyr och framför allt inte tilltala någon köpare när man står där och vill hålla i tusenlapparna. Istället har flera tillverkare två varianter av samma skärm – en med G-Sync och en med Freesync.

Trots att det handlar om samma panel kan dock skärmarna fortfarande vara väldigt olika som produkter. Det kan handla om vitt skilda bildintryck, olika spelegenskaper och olika handhavande med olika menyer och så vidare.