Hög färgkvalitet

Med IPS-teknik i panelen och med lysdioder utan allt för begränsad energifördelning av ljuset kommer premiumskärmarna att kunna följa färgstandard. Då i form av standarder som Rec.709 och sRGB med en vitbalans mot D65 och färger som vare sig är överdrivna eller för bleka.

Än så länge har de modeller vi sett inte haft stora problem med just färgåtergivningen utan det är på nivå med en allroundskärm av IPS-typ. Det är i alla fall betydligt bättre än den genomsnittliga basgamingskärmen med TN-teknik.

aoc_ag271qg_matning_fabrik.jpg

RGB-balance visar gråskalan och hur R, G och B håller sig jämfört med färgstandard på luminansnivå (Y-axeln) när det tonar från svart till vitt (X-axeln). De flesta premiumskärmarna är lite för ljusa i skuggtonerna.

Samtidigt är det inte skärmar med den absoluta precisionen som krävs för exakt färgåtergivning för fotoredigering och liknande. I alla fall inte på den nivå där man kan ställa yrkesmässiga krav. Du kan komma långt ihop med mätutrustning och färgprofiler och då räkna med samma nivåer som just den typiska IPS-allroundskärmen. Har du andra krav likt att kunna nå AdobeRGB-färgrymd eller DCI-P3 behöver du däremot titta på andra produkter. I alla fall i dagsläget.

Skärmen ljusar upp skuggtoner

Vad som kan finnas att anmärka på är att tonkurvan, ”gamma”, på premiumskärmarna ofta tar till en uppljusning av skuggtoner. Det gäller att se skärmens användningsområde som gamingskärm med allroundegenskaper. Därför har de vi sett, i synnerhet de med G-Sync-modul, visat uppljusade skuggtoner.

Vissa uppvisar detta mer än andra och ofta direkt ur kartong. Efter enkla justeringar, likt att välja ett visst bildläge, kan det däremot bli mer normala tonkurvor som inte ljusar upp skuggtoner lika mycket.

Effekten av uppljusade skuggtoner brukar handla om att göra fiender tydliga i spel med någon form av tävlingsmoment, alltså multiplayer, kuta-och-skjutaspel. Då kan det hjälpa om alla färgtoner är tydligare. Därför finns det ofta någon form av bildinställning som heter något i stil med ”FPS” eller ”Gamer” och liknande där sådana egenskaper förstärks.

Eizo_foris_fs2735_reflex.jpg

Eizo FS2735 är den premiumskärm som visat upp de bästa färgegenskaperna.

Samma inställningar kan göra ett mer äventyrsinriktat och grafiskt utvecklat spel ganska tråkigt. Så även filmtittande och liknande aktiviteter, inte minst då själva skapandet av bilder och video. Men i testerna går vi igenom vilka ändringar och bildlägen som behövs för bild som bättre lever upp till standard.

Undantaget från detta med gamingskärm med allroundegenskaper är Eizo Foris FS2735 som istället kan ses som en allroundskärm med gamingegenskskaper. Denna modell har en tonkurva som inte ljusar upp skuggtoner lika tydligt. RGB-kalibreringsreglaget har också en precision som de andra skärmarna vi testat inte har.