Guide till premiumskärmen – gaming och allround i samma skärm

SweClockers guidar genom de många val och alternativ du träffar på hos premiumskärmarna, som parar ihop hög upplösning och bildfrekvens med bra färgåtergivning.

1. Inledning

Det som definierar premiumskärmen är att det i första hand är en spelskärm som inte prioriterar bort allroundegenskaperna. Det vill säga att skärmen har de höga frekvenserna och det vi väntar oss av spelskärmar. Det handlar bland annat om låg latens och flera av finesser som förknippas med spelande såsom eftersläpsreducering och adaptiv synkronisering via G-Sync och Freesync.

etikettvinjett.jpg

Gamingegenskaperna samsas hos premiumskärmarna med den goda bild- och färgkvaliteten vi väntar oss av traditionella arbets- eller allroundskärmar:

  • Allroundkvalitet med god färgåtergivning i breda betraktningsvinklar

  • Större pixelmatris än full HD, likt 2 560 × 1 440 pixlar

  • Kapacitet till höga frekvenser för spel, 100 Hz och uppåt

  • Låga latenstider, låg input lag, vilket passar för spelande

  • Ytterligare spelfunktioner som adaptiv synkronisering och eftersläpsreducering

Premiumskärmen är alltså de skärmar som fungerar till både arbete och spelande. Skärmar som därför också kostar betydligt mer än den genomsnittliga standardgamingskärmen. Vi tar upp denna kategori i Guiden till Bildskärmsköpet där vi listar produkter på Prisjakt vilka matchar kategorin.

Tanken med denna artikel är att upplysa på djupet om tekniken och de frågeställningar som finns runt produkterna. Den ska också kunna hänvisas till i framtida tester för de mer generella frågeställningarna.

Som alltid kan det vara värt att bekanta sig med SweClockers guide till Bildskärmar. Den är massiv och omfattande men tar upp många av de frågeställningar som denna artikel också bygger på.