Be Quiet Dark Base 700

dark_base_700-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, XL-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

241 x 519 x 544 mm

Vikt

13,25 kg

Material

Stål, aluminium, plast, härdat glas

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

9 st. (varav 6 st. delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

7 st. 140/120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm Silent Wings 3

Platser för expansionskort

7+2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 3.1 Gen2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Be Quiet Dark Base 700 är vid första anblick mycket lik sin storebror Dark Base 900 med undantag för storleken, där nykomlingen tar ett steg ner till kategorin miditower. Med detta sagt rör det sig dock inte om något litet chassi, utan snarare en riktigt bastant modell med en lådvolym på drygt 68 liter (som referens är Fractal Design Define C ungefär hälften så stort, med en lådvolym på cirka 37 liter).

dark_base_700-2.jpg
dark_base_700-3.jpg
dark_base_700-4.jpg

Till skillnad från Dark Base 900 har Be Quiets nya modell inga 5,25-tumsplatser, vilket innebär att det inte längre behövs någon lucka på framsidan. Frontpanelen är i grunden tillverkad i en kombination av plast och stålnät, där stora delar av denna har klätts i borstad aluminiumplåt för en mer påkostad finish.

Den aluminiumbeklädda panelen är en separat del från resten av frontpanelen och kan lossas med ett enkelt knyck. Bakom denna syns ett löstagbart dammfilter som i sin tur täcker en av chassits två medföljande Silent Wings 3-fläktar i storleksklassen 140 mm. Här finns det möjlighet att komplettera med ytterligare en 140 mm-fläkt alternativt byta ut dessa mot tre 120 mm-varianter.

dark_base_700-7.jpg

Den löstagbara panelen är bestyckad med ljuddämpande material på insidan och därtill utrustad med LED-lister av RGB-typ utmed sidorna. För att slippa omständliga kablar till ljuslisterna har företaget implementerat ett terminalsystem, där strömmen matas genom kontakterna när panelen sitter på plats på framsidan.

dark_base_700-6.jpg

Chassit har en perforerad bottenplåt för att låta exempelvis nätaggregatet suga in luft underifrån. För att undvika dammuppbyggnad är botten bestyckad med ett löstagbart filter, där detta är åtkomligt framifrån när frontpanelen är borttagen.

dark_base_700-8.jpg

På den övre delen av framsidan syns lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-anslutningar, en USB 3.1 Gen2-kapabel Type-C-anslutning samt in- och utgångar för ljud. Ovanpå detta finns här även ström- och reset-knappen, ett skjutreglage för den integrerade fläktkontrollern samt en styrknapp för RGB-belysningen.

dark_base_700-5.jpg

I bakkant skådas den andra av de två förmonterade 140 mm-fläktarna, där denna kan bytas ut mot en 120 mm-variant om så önskas. Längre ned syns sju expansionsplatser för instickskort, vilka ackompanjeras av ytterligare två expansionsplatser för vertikal montering av grafikkort med PCI Express-förlängare (medföljer ej). Nätaggregatet tar plats i botten med fläkten pekandes nedåt.

dark_base_700-9.jpg

Dark Base 700 levereras med en sidopanel av härdat glas i tonat utförande. Denna hålls på plats med totalt fyra tumskruvar, där monteringsanordningen till denna kan flyttas över till vänster sida om användaren önskar att invertera chassits layout.

dark_base_700-10.jpg
dark_base_700-11.jpg

Väl på insidan syns markanta skillnader från storebror Dark Base 900, där nykomlingen implementerar rådande trend med en separat undre kammare för nätaggregat och primära lagringsenheter. Själva huvudkammaren är mycket rymlig, med plats för E-ATX-moderkort (maximal djup på 275 mm), grafikkort med längder upp till 430 mm samt processorkylare med höjder upp till 180 mm.

dark_base_700-12.jpg
dark_base_700-13.jpg
dark_base_700-14.jpg
dark_base_700-15.jpg

Då en separat kammare i botten kan kännas begränsande vid monteringen har Be Quiets tappning av denna en del intressanta finesser. Först och främst kan hela framsidan monteras bort, vilket ger användaren full tillgång till exempelvis nätaggregatet från komponentsidan. Ovanpå detta kan fyra plastplattor avlägsnas ovanpå själva kammaren, vilket öppnar upp för lite olika ändamål.

De två bakre plattorna täcker ventilationshål som kan användas för den som önskar att montera nätaggregatet med fläkten pekandes uppåt. Nästa platta kan plockas bort för ökad ventilation om en fläkt monteras i chassits botten medan den sista plattan öppnar upp för montering av stora radiatorer i framkant.

dark_base_700-24.jpg
dark_base_700-22.jpg
dark_base_700-23.jpg

I den främre delen av huvudkammaren återfinns fem plasthöljen som täcker monteringshål för lagringsvaggor, där totalt tre stycken medföljer chassit vid leverans (två sitter förmonterade i den nedre kammaren).

dark_base_700-16.jpg

Förutom möjligheten att plocka bort plasthöljena helt och hållet kan dessa även skjutas ut stegvis i sektioner. Poängen med detta är att ge användaren ytterligare hål för genomdragning av kablar.

dark_base_700-20.jpg
dark_base_700-21.jpg

Den övre delen av huvudkammaren bjuder på en smidig monteringsram för fläktar samt radiatorer. Genom att lossa två skruvar går hela ramen att avlägsna för att enklare kunna hantera monteringen utanför själva chassit, där tre 140/120 mm-fläktar alternativt en 360 mm-radiator kan skruvas fast.

dark_base_700-18.jpg
dark_base_700-19.jpg

I ventilationsväg sväljer chassit totalt sju fläktar i antingen 140 mm- alternativt 120 mm-klassen. Förutom radiatorplatsen i taket finns det möjlighet att klämma in en 360 mm-variant i framkant samt ett 140 mm-dito i bakkant.

dark_base_700-25.jpg

Ett område som företaget fick kritik för med Dark Base 900 var det begränsade utrymmet för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten. Detta har åtgärdats till Dark Base 700, där en spalt på 25 mm finns att tillgå, vilket bör räcka till gott för en stor mängd kablar. I tillbehörskartongen medföljer även en gedigen uppsättning kardborrband som kan fästas i öglorna på baksidan för enklare kabelhantering.

dark_base_700-26.jpg

Den som vill klämma in ett gigantiskt nätaggregat kommer inte ha några problem med detta, då modellen sväljer enheter med längder upp till 285 mm. Aggregatet vilar på gummifötter för att hämma vibrationer och tar in sval luft från ventilationsöppningen i botten.

dark_base_700-27.jpg
dark_base_700-28.jpg

Chassits primära lagringsbur återfinns framför monteringspunkten för nätaggregatet och innehåller två separata vaggor. Varje vagga kan husera antingen en 3,5-tumsenhet alternativt två 2,5-tumsenheter. Vid behov kan hela buren lyftas ut ur chassit och vaggorna kan då omplaceras till huvudkammaren eller läggas åt sidan.

dark_base_700-31.jpg
dark_base_700-32.jpg

Övriga lagringsplatser syns på baksidan av moderkortsplåten och är uppdelade i två monteringsramar. Den största av dessa sväljer två 2,5-tumsenheter medan den andra tillåter montering av ytterligare ett 2,5-tumsdito.

dark_base_700-29.jpg
dark_base_700-30.jpg

Chassit levereras med en integrerad fläkthubb, där denna även fungerar som en ljuskontroller för RGB-listerna. Totalt kan sex 4-pinsfläktar kopplas till denna och styras antingen via en PWM-signal från moderkortet eller manuellt i tre steg via reglaget på chassit framsida.

Som en bonus är hubben uppdelad i två zoner, där fläktkurvan i det manuella läget att justeras i ett "tyst"- samt ett "prestanda"-läge för varje zon. I praktiken innebär detta att man kan köra tre fläktar i ett lägre varvtal än de tre andra fläktarna i den sekundära zonen vid samma hastighetsinställing på fläktkontrollern.

dark_base_700-34.jpg
dark_base_700-35.jpg
dark_base_700-33.jpg

Likt sin storebror Dark Base 900 kan nykomlingen skruvas ned och byggas upp igen i ett inverterat utförande, där huvudkammaren istället hamnar på höger sida med expansionplatserna i chassits övre del. Själva moderkortsplåten är i sin tur bestyckad med gummifötter och kan användas som en extern testbänk vid behov.