I början av 2017 lanserade Intel några produkter baserade på företagets minnesteknik 3D Xpoint, som tillåter att hög överföringshastighet kombineras med låg latens. De första konsumentinriktade lagringsenheterna kom i form av två M.2-baserade cachelagringsenheter vid namn Optane Memory, som utformats för att arbeta tillsammans med mekaniska hårddiskar.

Under CES 2018 visar Intel nu Optane 800p som är en vidareutveckling av cache-enheterna. Formfaktorn liksom kommunikationen är oförändrad, där den senare sker över två banor PCI Express 3.0. Nyheten ligger i förhöjd lagringskapacitet där de nya nivåerna är 58 respektive 118 GB, vilket är ett rejält kliv upp från de 16 och 32 GB som gäller för de äldre modellerna.

Det större utrymmet tillåter således att Optane 800p används som en traditionell lagringsenhet, men detaljer gällande läs- och skrivhastigheter för sådan användning har inte avslöjats. Känt är dock att enheternas livslängd specificeras till 200 GB skriven data dagligen under den fem år långa garantitiden, vilket är dubbelt så mycket som de mindre varianterna.

Nämnvärt är också den sänkta strömförbrukningen som ska bli ett faktum med de nya produkterna. I vila förbrukar föregångaren relativt höga 1 watt, vilket efterträdaren sänker genom ett energisparläge som väntas rättfärdiga implementation även i bärbara datorer.

► Läs alla artiklar från #CES-2018

Intel Optane 800p är planerad att släppas någon gång under årets första kvartal till ett ännu okänt pris.