De senaste åren har minnestypen High Bandwidth Memory (HBM) tagit trevande steg in på marknaden, där AMD:s grafikprocessor Fiji var först med att använda tekniken. Den uppdaterade varianten HBM2 har sedermera använts i grafikkorten baserade på arkitekturen Vega samt av Nvidia i Titan V, med 12 GB grafikminne av samma typ.

Nu meddelar Samsung att de inleder massproduktion med den andra generationen av HBM2-minne, som fått namnet Aquabolt. Precis som den tidigare versionen av minnestypen handlar det om kapslar på 8 GB bestående av åtta kretsar som staplats och sammankopplats genom tekniken Through Silicon Via (TSV).

Enligt Samsung bjuder den senaste generationen på en bandbredd om 307 GB/s, vilket är en förbättring på 20 procent jämfört med de 256 GB/s som är möjliga med den äldre varianten. De nya minneskapslarna har även utrustats med ett skyddande hölje samt fått en uppgradering när det kommer till förmågan att justera temperaturen i kapseln.

Massproduktionen har påbörjats och produkten kommer inom kort rullas ut till företagets kunder och med tiden ta plats i superdatorer, artificiell intelligens samt grafikkort.