Några nya TV-modeller från Samsung blev det inte på årets CES-mässa, som istället visade olika koncept med med fokus på hur företagets produkter kan användas för att binda ihop det smarta hemmet. Vad som dock visades var den TV-teknik som komma skall, vilket bolaget har stora förhoppningar om.

Tekniken kallas Micro LED som går ut på att varje pixel även innehåller tre stycken sub-pixlar, i färgerna röd, grön och blå (RGB) för att på så sätt kunna framställa alla färger. Varje pixel är även sin egen ljuskälla och behöver inte en bakgrundsbelysning, och släcks ned helt när det är en svart bild.

Liknande teknik hittas i LG:s OLED-paneler där individuella pixlar kan släckas ned helt och hållet för maximal svärta i bilden. OLED använder dock organiska material i ljuskällan vilka, med tiden, kan försämras och även ge upphov till så kallade inbränningar. Micro LED baseras i grunden på halvledaren galliumnitrid och lider, enligt Samsung, inte av liknande nackdelar.

Samsung planerar även att bygga ihop moduler vilka består av ett visst antal Micro LED-pixlar i varje del. Hur många pixlar det handlar om är i dagsläget inte spikat, och ytterligare frågetecken finns angående storleksskillnaden mellan TV-apparater då upplösningen kommer variera med nuvarande modulkonstruktion.

På golvet visas "The Wall", vilken är en 146 tums TV-apparat med Micro LED i upplösningen 4K UHD. Modellen är planerad att släppas skarpt som en riktig produkt vid ett senare tillfälle under året, där priset inte riktigt är färdigställt ännu, men väntas kosta en ansenlig summa pengar. Micro LED-baserade modeller i mindre storlekar och prisklasser ligger i nuläget en bra bit in i framtiden.

► Läs alla artiklar från #CES-2018

Avtäckandet av Samsungs uppställning av TV-apparater för 2018 senareläggs detta år till mars, med målet att säljstarta dessa den följande månaden.