Under den senaste månaden har det talats mycket om säkerhetshålen Spectre och Meltdown, som påverkar nästintill samtliga processorer på marknaden. Sårbarheterna upptäcktes först i Intels processorer men även AMD påverkas av dessa, dock inte i lika stor utsträckning.

Tillverkare har börjat skicka ut uppdateringar för att åtgärda dessa, något som enligt tester påverkat prestandan för ett flertal användare. I ett inlägg på sin blogg berättar Microsoft mer om hur prestandan påverkas av uppdateringarna. Enligt företagets tester uppvisar enheter med Windows 10 och äldre processorer ur Haswell-familjen en mätbar och i vissa fall märkbar försämring i prestanda.

Prestandapåverkan

Intel Skylake eller nyare

Intel Haswell eller äldre

Windows 10

Marginell

Liten

Windows 8

Liten*

Märkbar

Windows 7

Liten*

Märkbar

* – Microsoft anger inga konkreta uppgifter. Sett till övrig teknisk data bör prestandapåverkan dock bli större än för Windows 10, men mindre än om Haswell eller ändre används.

De som påverkas mest är enheter som kör Windows 7 och Windows 8, då dessa bland annat har typsnittsrendering på kärnnivå. För processorer baserade på Skylake och senare har Intel förfinat hur exekveringar utförs, vilket gör att prestandatappet efter Spectre-uppdateringen blir mindre.

Läs mer: Meltdown och Spectre – vanliga frågor

Microsoft menar att användare med Windows 10 och Skylake eller senare endast påverkas marginellt och att det vid daglig användning handlar om millisekunder, något som större delen av användarna inte bör märka av.

Bolaget uppmanar samtliga användare att installera de senaste säkerhetsuppdateringarna för Windows, samt se till att en uppdaterad antivirusmjukvara finns installerad. Ett flertal moderkortstillverkare har också släppt mikrokoduppdateringar, vilka även de rekommenderas.