För cirka 12 år sedan grundade Intel och Micron IM Flash Technologies (IMFT), ett samarbete mellan de två företagen för att tillverka NAND flash-minnen. IMFT har länge varit en av de fyra stora tillverkarna av minnestypen och de båda företagen har tillverkat egna SSD-enheter med hjälp av tekniken samt sålt kretsar till andra aktörer på marknaden.

Nu meddelar Intel och Micron att de avslutar sitt samarbete och kommer arbeta med utvecklingen av NAND flash separat framöver. Detta kommer ske efter att de introducerat tredje generationens 3D NAND med 64 lager, något som väntas ske mot slutet av 2018 alternativt tidigt 2019.

Intel och Micron har under de senaste åren haft olika inriktningar för sina minnesverksamheter, där Intel i princip endast använt kretsarna i sina egna SSD-enheter och Micron både sålt kretsar direkt och egna enheter. Detta tros vara en av anledningarna till att bolagen går skilda vägar.

Beslutet kommer inte påverka utvecklingen och tillverkningen av 3D Xpoint-minne, som även framöver kommer vara ett område de båda företagen samarbetar kring. I dagsläget är det endast Intel som lanserat produkter med detta, i form av enheter under varumärket Optane.