Inför CES 2018 gjorde AMD klart att Ryzen 2 lanseras till våren, men redan om en dryg månad lanseras de två första modellerna. Det handlar dock inte om Zen+ och 12 nanometer utan istället Raven Ridge, som under hösten såg dagens ljus i form av Ryzen Mobile.

Utöver att Precision Boost 2 tillkommit är arkitekturen densamma som i första generationens Ryzen. Fokus här ligger istället på integrerad grafik baserad på arkitekturen Vega, något som möjliggör för spelande i Full HD-upplösning med lägre inställningar och acceptabel bildfrekvens.

Kretsen Raven Ridge har ett CCX-kluster med fyra kärnor Zen, vilka har stöd för Simultaneous Multithreading (SMT) för åtta trådar. Till detta hör 4 MB delat L3-cacheminne och två DDR4-minneskanaler. För grafikdelen återfinns elva stycken beräkningsenheter av arkitekturen Vega, som ger totalt 704 streamprocessorer.

"Toppmodellen" är Ryzen 5 2400G, där bokstaven "G" står för Graphics. Modellen bygger kring fullskaliga Raven Ridge och har en basfrekvens på 3,6 GHz med maximal turbo på 3,9 GHz. Detta flankeras av grafikdelen som ticka i 1 250 MHz samt ett TDP-värde på 65 W, som också kan konfigureras ned till 45 W (cTDP).

Näst på tur står Ryzen 3 2200G med fyra kärnor utan stöd för SMT i 3,5 GHz med en turbo på maximalt 3,7 GHz. Grafikdelen tar ett steg tillbaka till endast åtta beräkningskluster eller 512 streamprocessorer, vilka går i 1 100 MHz. Även denna har ett TDP på 65 W och möjlighet att konfigureras ned till 45 W.

Modellerna går in som komplement till ordinarie Ryzen, där Ryzen 5 2400G går in som ersättare till Ryzen 5 1400 och lägger sig under Ryzen 5 1500X. Längre ned i hierarkin är serien Ryzen 3, där Ryzen 3 2200G ersätter både Ryzen 3 1300X och Ryzen 3 1200. Nämnvärt är dock att Ryzen 3 utan integrerad grafik återvänder senare under våren, tillsammans med andra generationens Ryzen.

AMD talar gärna om hur nya Ryzen with Radeon Graphics är kapabel att köra många av de senaste snittets AAA-titlar i Full HD-upplösning med en bildfrekvens på över 30 FPS, men trycker desto mer på dess förmåga att driva populära titlar som ofta ingår i scenen e-sport.

Förutom att tala om prestanda i såväl produktivitet som spel berättar AMD att nya Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G har stöd för alla funktioner som bolagets dedikerade grafikkort. Det innefattar alltifrån Freesync 2 till många av de finesser och reglage som finns tillgängliga i mjukvaran Radeon Software.

Sockeln som används är AM4 och likt alla andra Ryzen-modeller är även dessa upplåsta för överklockning. Här finns mycket att hämta i framförallt spel, där AMD öppet talar om att DDR4-minnet är en flaskhals och därmed svarar mycket bra på överklockning. I just spel menar AMD att en prestandaökning på upp till 40 procent är möjlig vid överklockning, medan CPU-kärnorna generellt ska nå en frekvens på 4,0 GHz eller strax däröver.

Till skillnad från tidigare generationer av processorer med integrerad grafik har den nya processorkärnor som kan driva potenta grafikkort utan att bli en påtaglig flaskhals. AMD menar att detta gör det möjligt att köpa en Ryzen with Radeon Graphics och uppgradera till en bättre dedikerad grafiklösning längre fram, där de lyfter konkurrenten Nvidia Geforce GTX 1080 som ett exempel.

AMD Ryzen with Radeon Graphics för stationära datorer använder samma plattform som de dedikerade processorerna, det vill säga AM4 med 300-serien styrkretsar och framöver även 400-serien. Duon lanseras den 12 februari.

► Läs alla artiklar från #ces-2018