Detta års upplaga av CES har ännu inte gått av stapeln, men redan torsdagen den 4 januari flög redaktionens utsända över till Las Vegas för att möta AMD och höra om planerna för år 2018. Ett genomgående tema är att fjolårets succélanseringar lägger grund för vad som komma skall under år 2018.

I början av mars 2017 lanserade AMD efter flera år av förkrossande nederlag den helt nya arkitekturen Zen, som lagt grund för bolagets bästa produktportfölj på över ett decennium. Med en från grunden ny arkitektur och tillverkningsteknik fanns gott om utrymme för förbättring.

Under sitt evenemang meddelar AMD att lanseringen av Ryzen 2 äger rum i april. Kodnamnet är Pinnacle Ridge och arkitekturen är fortsatt Zen, men med tillägget "+", som markerar ett fåtal arkitektoniska förbättringar. Den stora nyheten är dock inte arkitektonisk utan tillverkningsteknisk.

AMD Pinnacle Ridge tillverkas på 12 nanometer Low Power (12LP) som är en vidareutveckling av 14 nanometer Low Power Plus (14LPP), vilken används av Summit Ridge och första generationens Ryzen. Namnet till trots handlar det inte om en krympning av transistorer utan förbättringarna syns på annat håll.

Nya 12LP har förbättrad energieffektivitet jämfört med 14LPP, vilket innebär lägre spänning och strömförbrukning vid en given klockfrekvens. Samtidigt ska den nya tekniken leverera åtminstone 10 procent bättre prestanda, vilket bör innebära en motsvarande ökning i maximal klockfrekvens.

Arkitekturen Zen har också polerats en smula. På det stora hela är det samma historia som tidigare, men optimeringar i kislet gör att AMD ökat hastigheten på såväl cacheminne, som minnesbussen som kommunicerar mot DDR4-minnet samt latenser. Dessa tre ska tillsammans ge Zen+ en viss ökning i prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) jämfört med ursprungliga Zen.

En annan förbättring är Precision Boost 2, som först introducerades med Ryzen Mobile (Raven Ridge). Med Precision Boost (1) hade AMD en basfrekvens följt av flera olika turbolägen beroende på antalet kärnor. Med Precision Boost 2 har de släppt denna begränsning, vilket innebär att det endast finns ett turboläge som alla kärnor strävar efter att uppnå.

Förbättringen i Precision Boost 2 förs även över till nya XFR, som får namnet XFR 2. Tekniken gör det möjligt för processorn att "överklocka" kärnorna över det specificerat högsta turboläget, förutsatt att dess strömbudget inte överskrids och att kyllösningen kan hantera detta.

Specifikationsmässigt bjuder inte kretsen Pinnacle Ridge på några nyheter. Det handlar om 8 kärnor med stöd för Simultaneous Multithreading (SMT) för totalt 16 trådar, 512 KB L2-cacheminne per kärna, totalt 16 MB delat L3-cacheminne (8 MB per CCX-kluster), stöd för DDR4-minne i två kanaler och totalt 24 kanaler PCI Express 3.0, varav 4 stycken används för kommunikation med styrkretsen.

Över till själva plattformen lovar AMD att Ryzen 2 blir kompatibel med samtliga AM4-moderkort på marknaden, men för detta krävs ett nytt BIOS/UEFI. Enligt AMD har alla tillverkare av moderkort, Asus, Asrock, Biostar, ECS Elitegroup, Gigabyte och MSI, lovat att släppa uppdateringar för befintliga modeller på marknaden.

Samtidigt som Ryzen 2 släpps även nya styrkretsar i 400-serien, där AMD nämner X470 vid namn. Den nya serien bli mer energieffektiv än föregående och erbjuder dessutom bättre I/O-prestanda för saker som USB och lagring, samt ska ge tillverkare mer svängrum att lägga till finesser på sina nya moderkort.

När Ryzen 2000-serien lanseras i april går den in som direkt ersättare till dagens Ryzen 1000-serie, som väntas försvinna från butikshyllorna relativt fort till förmån för nya processormodeller.

► Läs alla artiklar från #ces-2018