Sammanfattning

Acer X27 och motsvarande skärmar från andra tillverkare är verkligen de första av sitt slag. Bara klivet upp till 4K i 144 Hz är i sig enorm förändring. Zonindelad local dimming, kvantprickar och HDR har vi sett innan. Fast då i TV-apparater och rätt dyra sådana.

2210502_6.jpg

Men allt detta i samma skärm som också kör just 4K i 144 Hz? Det är väldigt stora teknikförändringar på en och samma gång. Och i fråga om specifikationer täcker skärmen in sådant som annars kräver tre helt olika typer av produkter. Yrkesskärmens färgomfång, TV-apparaterns dynamiska omfång och spelskärmens frekvens.

Man kan trots detta förstås tycka att 25 000 kronor är för mycket pengar. Särskilt om man är fast i uppfattningen att allt som krävs av en skärm finns hos basgamingskärmen för runt 2 500 kronor med 144 Hz TN-panel.

Fler än Nvidia lär också börja tillverka kretsuppsättningar som klarar 4K i frekvenser över 60 Hz. Fler paneltillverkare lär nå till till högre frekvenser med sina LCD-paneler. Väldigt många tillverkare lär kunna ge oss skärmar som skippar sådant som HDR, local dimming och kvantprickar, för att ge samma färger och dynamik som förr.

Det dröjer troligtvis inte särskilt länge innan vi ser betydligt enklare och billigare skärmar med ny teknik. Skärmar där just 4K och 144 Hz är den enda skillnaden mot dagens utbud.

Sweclockers hoppas kunna återkomma med tester av de nya skärmarna lagom till vår och tidig sommar 2018.