Inledning

Framtidens skärmar lanserades under CES 2017 men det skulle dröja ett helt år innan tekniken faktiskt var redo. Först ut med att lista pris och butik är Acer som med Predator X27 tar oss till 4K i 144 Hz.

2210502_16.jpg

Priset på 25 000 kronor gav många hicka, men har man koll på tekniken och vad den kostar i andra sammanhang är det faktiskt ett lågt pris. Det kanske blir tydligare ifall man listar alla funktioner som ryms i Acer X27:

  • 4K i 144 Hz kräver en bandbredd som ligger utanför nuvarande Displayport-specifikation, vilket naturligtvis är en funktion utan motstycke.

  • Färgomfånget specificeras till 99 procent av AdobeRGB och 95 procent av DCI-P3, något som främst finns hos yrkesskärmar och toppmodellerna på TV-sidan. Inte hos spelskärmar.

  • Local dimming, där bakgrundsbelysningen tänds och släcks i 384 zoner för högre kontrastomfång. Används inte i datorskärmar och den här nivån finns endast hos ett fåtal TV-toppmodeller.

  • Kvantpricksteknik, quantum dot, för det större färgomfånget och en högre ljusstyrka. Finns på flera TV och ett fåtal datorskärmar.

  • HDR-kapacitet där kombinationen av local dimming och kvantpricksteknik återigen är något som finns på de dyrare toppmodellerna av TV-apparater. Ingen datorskärm har kombinerat dessa egenskaper innan för HDR-återgivning. Än mindre en spelskärm.

Att bocka av endast en av dessa punkter på listan ovanför kan i många fall resultera i en skärm som i sig kostar minst lika mycket som Acer X27. Så att få allt i en och samma produkt är något enastående. Och det ska förstås sägas att fler än Acer är på väg. Asus är med och fajtas om att bli först ut. LCD-panelen är enligt uppgifter en AHVA-panel från AU Optronics, det vill säga IPS-egenskaper.

Och denna gång verkar skärmarna faktiskt komma. Prognosen är att tillverkningen av X27 startar nu i vinter med leveranser i vår.