Privatkopieringsavgiften, tidigare kallad kassettskatten, täcker alltifrån hårddiskar till mobiltelefoner och har länge varit föremål för diskussion. Tanken är att den lagliga privatkopieringen ger ett bortfall av intäkter för upphovsrättsinnehavare, varpå ett ersättningssystem skapats. Avgiften baseras i grunden på att viss teknik hypotetiskt sett kan användas till privatkopiering.

Nu slår Högsta domstolen fast att Sony blir skyldiga att betala privatkopieringsavgiften för mobiltelefonen Sony W715, vilket omfattar 3 kronor per gigabyte lagring. Intresseorganisationen Elektronikbranschen, som representerar bland annat svenska återförsäljare, berättar i ett pressmeddelande att de inte är nöjda med domen. Istället efterlyses en modernisering av lagstiftningen på området.

Det är långsökt av domstolen att bredda kassettskatten till anordningar där kopior tekniskt sett ”kan” göras, men där de i praktiken inte används till det. Dagens konsumenter skulle med domens 3 kr/GB få betala t.ex 240 kr per mobil (64Gb) för något de inte sysslar med. Tillsammans skulle konsumenterna betala 350 miljoner om året bara för mobiler

Elektronikbranschen motsätter sig till skillnad från domstolen att produkter med flertalet funktioner likt smarta telefoner, datorer och surfplattor inte bör ses som särskilt ägnade för privatkopiering. Detta då lagen specifikt nämner anordningar som är särskilt ämnade för privatkopiering av ljud och rörliga bilder, när det kommer till vilka enheter som ska omfattas av avgiften.

Tidigare domar har gjort gällande att även vissa smartphones, datorer och surfplattor ska inkluderas. Även om vi tolkar domen isolerat för den här gamla mobiltelefon-modellen så är vi oroade över både framtiden och de retroaktiva avgifterna för branschen. Avgifterna kommer i slutändan att belasta konsumenterna.

Samtidigt menar organisationens VD Klas Elm på att om en liknande avgift infördes för moderna smarta telefoner, som också har en inbyggd musikspelare, skulle en markant avgift läggas på dessa. Tidigare domar har gjort gällande att vissa sådana enheter ska omfattas av avgiften, där Klas Elm oroar sig för att avgiften kan komma att breddas.

Slutligen hävdar elektronikbranschen att lagstiftningen i dagsläget är förlegad, och inte stämmer överens med hur gemene man använder sina enheter. Enligt en undersökning från Ipsos, har privatkopieringen i Sverige i princip upphört. Detta härleds främst till streamingtjänster, där användare förlitar sig på dessa istället för att privatkopiera.