Apple har på senare tid hamnat i blåsväder sedan det framkommit att bolaget medvetet sänkt klockfrekvenserna hos äldre Iphone-modeller. Apple har sedermera bekräftat att detta var en åtgärd som gjordes på grund av åldrande batterier, men många menar på att detta vilseleder konsumenter och tvingar dem att köpa nya telefoner.

Nu uttalar sig tillverkarna HTC och Motorola till The Verge om situationen, där båda bolagen trycker på att de till skillnad från Apple aldrig skulle sänka en telefons prestanda medvetet. Sajten har även kontaktat Sony, Samsung, Google och LG för ett klargörande kring de respektive bolagens policy för prestandasänkningar.

Sony lovade att återkomma med svar efter semestertiderna, medan Samsung uppges undersöka saken. Huruvida Apples konkurrenter också sänker prestandanivåerna i äldre telefoner är således okänt för tillfället, utöver HTC och Motorola som har bekräftat att de ej genomför sådana förändringar.

Sedan avslöjandet har Apple blivit stämda av ett flertal användare i USA, som kräver skadestånd på okända summor, alternativt ersättning för de nya telefoner som inhandlats till följd av prestandasänkningen. Bolaget har följaktligen gått ut med både en ursäkt och förklaring för agerandet, där priset på batteribyte sänkts till omkring 300 kronor.