Under 2017 har priserna för de minneskretsar som används i smarta telefoner, SSD-enheter och primärminnen ökat markant. Anledningen som angetts är att efterfrågan för denna typ av minnen ökat och att tillverkarna inte kunnat ökat produktionen i samma takt för att möta denna.

Nu rapporterar Reuters att den kinesiska myndigheten National Development and Reform Commission har börjat titta närmare på situationen efter att priserna ökat mycket de senaste 18 månaderna. Enligt dem kan det handla om så kallad kartellbildning, där flera tillverkare gått samman för att hålla uppe priserna.

Myndigheten menar dock att det i dagsläget inte finns några konkreta bevis som pekar mot kartellbildning, men att de kommer fortsätta utreda detta. Exakt vilka konsekvenser detta kan leda till för företagen nämns inte, men det väntas bland annat handla om stora böter.

Kina är en av de marknader som påverkats mest av prishöjningarna, då landet är den största tillverkaren av smarta telefoner i världen, med bland annat Xiaomi och Oppo. Samsung och SK Hynix, som står för större delen av minnestillverkningen, har än så länge inte kommenterat på situationen.