För lite mer än 30 år sedan släppte Apple sin stationära dator Lisa, vilken bestyckades med ett operativsystem med samma namn. Detta blev en av de första persondatorerna som erbjöd ett grafiskt gränssnitt som kunde navigeras med hjälp av musen. Det lade också grunden för samtliga Mac- och Windows-datorer som släpptes därefter.

Nu avslöjar Al Kossow, som arbetar på Computer History Museum, att källkoden till operativsystemet Lisa släpps gratis under 2018. Han berättar att arbetet med att konvertera källkoden är i full gång och Apple själva är med på ett hörn, där de ser över processen och granskar koden.

Förutom några få detaljer ska gränssnittet ha samma funktionalitet som när det släpptes och inkludera mjukvaror såsom Lisa Write, Calc och Draw. Operativsystemet går redan idag att köra på moderna datorer, men då endast via emulatorer.

När Lisa släpptes år 1983 kostade den cirka 82 000 kronor, motsvarande 200 000 kronor i dagens penningvärde. Den kom utrustad med en Motorola 68000-processor, 1 MB primärminne samt en hårddisk med 5 MB lagringsutrymme. Datorn blev dock en flopp för företaget rent försäljningsmässigt, något som till stor del tros ha berott på den höga prislappen.