Den 22 december 2011 lanserade AMD en ny generation grafikkort i prestandaklassen, med flaggskeppsmodellen Radeon HD 7970. Modellen blev företagets första att använda grafikprocessorer i 28 nanometer och introducerade även arkitekturen Graphics Core Next, eller GCN.

SweClockers test av AMD Radeon HD 7970

Idag är det sex år sedan lanseringen av grafikkortet, som snabbt blev en populär modell och används av många entusiaster än idag. Radeon HD 7970 blev ett stort steg upp för AMD och bestyckades med 2 048 streamprocessorer i 925 MHz, 3 GB GDDR5-minne och grafikprocessorn Tahiti XT. Modellen var också den första på marknaden att använda PCI Express 3.0, vilket idag blivit standard.

Sammantaget är Radeon HD 7970 det bästa grafikkortet i prestandaklassen som någonsin hittat till SweClockers testlabb. Med imponerande beräkningskraft, låg energiförbrukning och mängder av finesser sätter AMD ribban högt för den nya generationens grafikkort.

Grafikkortet låg i toppen i nästintill samtliga av SweClockers tester och endast Nvidias Geforce GTX 590 och diverse uppsättningar i Crossfire och SLI presterade bättre. Överlag uppvisade modellen prestandasiffror som vid tidpunkten saknade motstycke och den hyllades som det bästa grafikkortet i klassen dittills.