Montering, fortsättning

Slangdragning

För att få till rätt längd på slang behövs lite övning vilket är varför det är bra att köpa mer än du tror att du skulle behöva för första bygget. I den här loopen användes lite mer än två meter slang med max 30 centimeter spill totalt. Lägg gärna till någon meter extra om du är osäker.

Innan vi börjar med slangdragningen kollar vi att alla anslutningar är åtdragna. Just de här anslutningarna går att spänna med insexnyckel, men det är viktigt att inte dra åt dem för hårt.

Om de dras åt för hårt kan de i värsta fall spräcka akrylen eller dra sönder gängorna på acetal och motsvarande plast, skapa läckor och därmed kräva helt nya delar. Spänn bara så pass mycket att det blir ett märkbart motstånd och du ser att anslutnings O-ring ligger mot ytan.

Viktigt är att se till att du har kollat i manualen vilken anslutning som är inlopp och utlopp för respektive block och reservoar. Ibland står det även markerat med en liten text på själva produkten.

Slangdragning (5).jpg

Anslutningar från Phanteks går att spänna åt med hjälp av en insexnyckel.

Först sätter vi i slangen i ena änden och drar åt hylsan rakt. Det här kan kräva lite tålamod, speciellt om slangen är kapad snett, något som i värsta fall kan ge läckor.

Dra slangen som du vill ha den på ett ungefär, kapa sedan med slangsax eller kniv på skärbräda om du inte har slangsax. Gör slangen lite längre än du tror att den behöver vara för att ha utrymme att justera längden. Det går trots allt alltid att korta ned en slang men för att få en längre behövs en helt ny bit.

Slangdragning (2).jpg
Slangdragning (3).jpg
Slangdragning (4).jpg

Nästa steg är att dra slangen mellan processor- och grafikkortsblock. Här är det viktigt att tänka på flödesriktningen i blocket. Glöm inte att montera stopp-plugg på var sida av grafikkortsblocket där inte slangen sitter monterad. Slangdragningen görs med samma metod som innan.

Slangdragning (11).jpg
Slangdragning (12).jpg
Slangdragning (13).jpg
Slangdragning (15).jpg

Nästa steg är att dra från radiatorn i taket till radiatorn i fronten. Som synes på bilden sitter det en lite lustig blandning anslutningar på frontradiatorn, och det är ett filter jag ville testa som samlar smuts från loopen.

Det här experimentet gjorde luftning betydligt svårare än det borde ha varit då stora luftbubblor delades när de passerade genom det finmaskiga nätet i filtret. Rengör komponenterna ordentligt från början istället för att undvika smuts i loopen.

Slangdragning (16).jpg
Slangdragning (17).jpg
Slangdragning (18).jpg

I nästa steg kopplar vi ihop pump- och reservoarkombinationen med den främre radiatorn. För att underlätta böjen används en 45-gradersanslutning i botten av reservoaren. Dubbelkolla flödesriktningen här innan du fortsätter.

Slangdragning (19).jpg
Slangdragning (20).jpg

Sista slangdragningen gjordes ur bild då det var den överlägset enklaste biten.

Fyllning och luftning

Nu är det dags för fyllning, men först måste pumpen ha ström. För säkerhets skull bör inte nätaggregatet vara placerat i datorn när systemet fylls på och inget förutom pumpen bör vara inkopplat.

Om olyckan är framme och ett läckage skulle inträffa kortsluts ingenting i det läget. För att göra det så säkert som möjligt kopplas alla strömkontakter bort från alla komponenter förutom pumpen. Sedan behöver nätaggregatet tjuvkopplas.

På det nätaggregat jag använder för guiden är det enkelt att lista ut då det alltid är grön och svart ledare som ska kopplas för att kunna starta nätaggregatet. För att koppla ihop dessa ledare går det att använda en avskalad elkabel. Grön är för startsignalen och svart är jord. De flesta av dagens nätaggregat har däremot enbart svarta kablar vilket gör det lite mer komplicerat.

En enkel sak att komma ihåg är att kortsluta fjärde och femte ledaren från höger om du har låsningen uppåt på det här viset:

Nätagg.jpg

Grön och svart ledare sammankopplade för att starta nätaggregatet.

När nätaggregatet är tjuvkopplat startas det genom att enbart slås på vid strömbrytaren på baksidan. En oerhört viktig detalj här är att alltid dubbelkolla tjuvkopplingen innan du startar nätaggregatet.

Fyllning av loopen är inte mer avancerad än att hälla i så mycket vätska som det får plats i tanken. Sedan är det dags att sätta på strömmen till nätaggregatet, vänta till det börjar bli tomt i tanken, fylla på igen och upprepa tills systemet inte tömmer vätska ur tanken längre. Var beredd på att det kan uppstå en läcka på en gång.

j62a8g.jpg

Något som kan underlätta vid fyllning och tömning av vattenkylning är en påfyllningsflaska.

Efter det är det egentligen bara att ha loopen igång tills luften dragits ur systemet, vilket brukar ta minst ett dygn. För att få ut alla luftbubblor ur systemet kan man försiktigt luta datorn åt sidorna.

Färdig.jpg

Se till att loopen inte läcker innan du kopplar in nätaggregatet i alla komponenter. Konventionell visdom säger att systemet helst ska vara igång i ett dygn utan andra komponenter för att undvika småläckor som inte märks direkt. Ett bra trick är att lägga papper inuti datorn, då det blir mycket lättare att se om systemet läckt på något ställe.

Att tänka på efter montering

Nu har ditt bygge förhoppningsvis läckagetestats ordentligt under minst ett dygn och de flesta luftbubblor är ute ur systemet. Fyll på tanken till en nivå du tycker är lämplig och njut av en lite snyggare och roligare kylning.

Det enda viktiga att tänka på i framtiden för ditt vattenkylningssystem är underhåll. För ett helt nytt system rekommenderas det att plocka isär alla delar efter max ett halvår efter bygget. Det innebär att skruva isär alla vattenblock och rengöra dem inuti, byta vätska och eventuellt byta slang eftersom den kan tappa både lyster och absorbera färg från vätskan.

Underhåll är viktigt för att komponenterna ska hålla länge och utseendet inte ska försämras, speciellt när det är nya radiatorer i loopen. När första underhållet är gjort behövs oftast inte samma procedur göras lika ofta. En gång per år bör räcka därefter.

Använder du skarpt färgad vätska kan det behövas mer omfattande underhåll mer frekvent. Det är däremot något som du får avgöra själv då det varierar från bygge till bygge hur ofta ett underhåll behövs.