Montering från grunden

Innan monteringen kan det vara bra att se över chassit så att all hårdvara får plats. Kontrollera utrymme för radiatorer, mät tjocklek av radiator plus tjocklek av fläkt och planera därefter hur mycket utrymme du har för kylningen. Datorlådan som används i den här guiden är ett Phanteks Enthoo Pro med härdat glas.

Chassiombyggnad (2).jpg
Chassibaksida.jpg

Här har jag tagit bort flertalet delar för att lättare kunna visa de olika stegen i monteringen. Det är inget som rekommenderas för vardagligt bruk då de delar som togs bort stabiliserar chassit. Det blir allt annat än en stabil konstruktion.

Chassiombyggnad (4).jpg

Vi börjar med att montera ihop alla separata delar inför bygget.

Processorblock

Det är betydligt enklare att montera ett vattenblock på processorer än en stor luftkylare. Monteringen är dessutom likartad och på sockel LGA 2066 behövs enbart fyra skruvar direkt i monteringsramen för sockeln. Jag applicerar lagom mängd kylpasta och monterar sedan blocket. Glöm inte heller att ta bort den skyddande plastfilmen på undersidan av blocket.

CPU-block (2).jpg
CPU-block (3).jpg

Jag testar om mängden kylpasta är tillräcklig och eftersom det inte spred sig tillräckligt över processorn görs det om med mer kylpasta. Det gör en del skillnad för processorer med värmespridare att ha kylpasta över hela ytan och det är direkt nödvändigt för grafikkort då kärnan saknar värmespridare (IHS).

CPU-block (4).jpg
CPU-block (5).jpg
CPU-block (6).jpg

För att använda de inbyggda LED-lamporna som finns på det här blocket krävs kablage från det. Två av primärminnesstickorna tas här bort för att dra kabeln på ett sätt som är diskret.

Grafikkortsblock

Montering av vattenblock för grafikkort är relativt komplicerat i förhållande till alla andra moment i guiden, och kan nog klassas som ett av de svårare.

GPU-block (3).jpg

Det viktigaste i det här steget är att följa instruktionerna i manualen och dubbelkolla att allt i packlistan verkligen finns i din förpackning. Jämfört med en montering av processorblock är det många fler olika skruvar som används.

GPU-block (4).jpg
GPU-block (5).jpg
GPU-block (6).jpg

Först och främst måste luftkylningen monteras av. I just detta fall med ett Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti Aorus var det enbart sju skruvar som behövde skruvas ut och grafikkortets täckplåt kunde lämnas monterad. Därefter läggs lätt tryck för att separera kylaren från kretskortet. Detta kräver relativt lite kraft men tålamod är det enskilt viktigaste. Det tar ett flertal sekunder för klistret på alla värmekuddar att släppa från alla komponenter på kretskortet.

Sist men inte minst är det fyra kontakter på detta grafikkort som behövdes kopplas ur. Var försiktig här då de är ömtåliga och det är lätt att ha sönder dem.

GPU-block (2).jpg
GPU-block (7).jpg
GPU-block (8).jpg
GPU-block (9).jpg

Därefter behöver kortet göras rent och för detta är kemiskt ren isopropanol väldigt användbart. Det avdunstar och lämnar inget fett vilket är viktigt när du rengör datorkomponenter från kylpasta och rester av värmekuddar. Fukta tops och bomullskuddar med isopropanol och torka sedan försiktigt bort resterna. Var försiktig runt kärnan då komponenterna kan vara väldigt ömtåliga.

GPU-block (12).jpg
GPU-block (14).jpg
GPU-block (16).jpg

Nästa steg är att montera nya värmekuddar speciellt anpassade för vattenblocket. Detta ska medfölja alla nya vattenblock för grafikkort. Tänk på att täcka alla komponenter som nämns i instruktionerna för vattenblocket. Lägg remsorna med värmekuddar på de ytor som ska täckas för att enkelt måtta ut längd och bredd. Jag behövde klippa lite kreativt för att få dem att räcka till komponenten uppe till höger i nedanstående bild.

GPU-block (17).jpg

Värmekuddar applicerade på grafikkortet.

Se till att ickeledande kylpasta används och att hela kärnan blir täckt, utan att det hamnar utanför ramen kring kärnan. Vanligtvis appliceras kylpastan på grafikkortet i form av ett X.

Därefter sänks vattenblocket långsamt ned rakt ovanifrån för att passa in det på kretskortet. Sedan vänder vi på kortet och låter det vila på kanten av bordet. Med den här metoden är inte bildanslutningarna i vägen för att skruva fast blocket. Här krävs lite teknik för att få det bra och för att alla skruvhål ska hamna i linje med hålen på kretskortet.

När de är i linje skruvar vi i de sju skruvar som behövs. Den här gången används skruvar som medföljer vattenblocket då de är gjorda för att passa gängorna på blocket.

GPU-block (20).jpg

Färdigt resultat.

GPU-block (21).jpg

Färdigt resultat.

Pump- och reservoarkombination

Det som medföljer i just den här produkten är själva reservoaren, fäste för 120 eller 140 mm-fläktar, skruv, en LED-list och kablage för den.

Tank (3).jpg
Tank (4).jpg
Tank (5).jpg

Pumpen delades genom att ta bort de fyra skruvarna i botten. Lockets lyftes sedan av och själva pumpen användes i nästa steg.

Tank (6).jpg
Tank (7).jpg

I enlighet med instruktionerna monteras pumpen på baksidan av den kombinerade tanken och pumptoppen. Därefter lossas fyra skruvar, vilket avslöjar en O-ring. Då O-ringen från tanken ser färskare ut används den istället för pumpens egna. Fyra längre skruvar medföljer tanken och används för att fixera pumpen med baksidan som också agerar kylfläns.

Tank (8).jpg
Tank (9).jpg

Nu när pumpen är monterad behöver vi montera fästet och LED-listen. Det senare är inte nödvändigt men rekommenderat då det ger en trevlig effekt. Fästet som följer med reservoaren gör det enkelt att montera på en fläktplats eller radiator då inga egna monteringshål behöver borras i chassit.

Tank (10).jpg
Tank (11).jpg
Tank (12).jpg
Tank (13).jpg

Radiatorer

Först och främst måste radiatorerna förberedas genom att sköljas ur för att bli av med det värsta skräpet som förmodligen finns i dina nya radiatorer. FZ har en bra video i deras serie om bygget Heart of Darkness som illustrerar detta, där SweClockers egen Frida "zoyadog" Bergendal går igenom sköljning av radiatorer i köket.

Skruvar medföljer när du köper nya radiatorer. I många fall är det endast tillräckligt med skruvar för ena sidan av radiatorn men då i två olika längder. Se till att du inte använder för lång skruv som kan punktera radiatorn, då är det stor risk för läckage. Håll en lång skruv bredvid en fläkt du lagt på radiatorn innan montering för att dubbelkolla detta. Montera sedan fläktarna innan om de inte ska vara mellan radiatorn och chassit.

Vi monterar dem därefter i chassit och börjar med radiatorn i fronten. Här finns två LED-glorior jag behåller. Därför sätts först endast fyra skruvar genom fläktarna i fronten då ringarna är för tjocka. Sedan skruvar vi i originalskruvarna i resterande hål. Höjden på radiatorn justeras för att vara enkel att arbeta med senare.

Montering (1).jpg
Montering (2).jpg
Montering (3).jpg

Sedan är det dags för radiatorn i taket. Det enklaste sättet att montera denna är att hålla radiatorn i ena handen, lyfta upp den underifrån och vara förberedd med två skruvar i andra handen som därefter skruvas i för att hålla uppe radiatorn. När de två skruvarna är på plats kan resterande skruvas i. Tänk på att inte skruva åt för hårt då det är lätt att gängorna tar skada.

Montering (4).jpg
Montering (5).jpg
Montering (6).jpg
Montering (7).jpg
Montering (8).jpg
Montering (9).jpg

Därefter behöver datorkomponenterna sättas in för att förbereda inför slangdragningen. Tänk på att ha tillräckligt med utrymme för kablage. Jag kopplade fläktarna från radiatorn i taket och moderkortets sekundära strömkontakt innan jag monterade moderkortet då det var extremt lite utrymme.

Pump- och reservoarkombinationen på radiatorn monteras i fronten med de fyra korta skruvar som medföljde radiatorn.

Tankmontering (1).jpg
Tankmontering (2).jpg