Komponenter, fortsättning

Reservoar

Reservoarer är primärt ett estetiskt val men det fyller också sin funktion. För att loopen ska fungera ska tanken vara placerad så vätskan rinner från tanken ned till pumpens inlopp. En reservoar underlättar också när systemet ska fyllas på och för att få bort alla luftbubblor när det fylls med vätska.

Det finns kombinerade reservoar- och pumphus vilket vi också använder i guiden. Fördelarna är att det är mer kompakt och lättare att placera ut. Nackdelarna är att det inte alltid går att få det utseendet man är ute efter och i vissa fall är svårare att lufta när du fyller på loopen. Detta då konstruktionen kan vara så kompakt att luften inte hinner flyta upp till ytan, utan dras vidare i loopen.

Tank (13).jpg

Phanteks Glacier R220 – En variant på vattenreservoar.

Phanteks Glacier R220 fungerar som antingen separat reservoar eller kombinerad reservoar och pumptopp till pumpen av typ DDC.

Anslutningar

En nödvändig komponent i en vattenkylningsloop som finns i väldigt många olika varianter. Kompressionsanslutningar är det mest vanliga idag då smidigheten är överlägsen jämfört med anslutningar som kräver slangklämmor. I övrigt är valet av storlek på slang eller rör subjektivt.

Något att hålla koll på vid köp av anslutningar är att se till att de passar till vad du tänkt använda, samt vara i rätt storlek. I den här guiden använder vi 16/10-slang med passande kompressionsanslutningar.

Vinklar är väldigt praktiska tillägg för att underlätta vattenkylningsbygget. Vinklar på
90° och 45° är de allra vanligaste. Det påverkar flödet i vattensystemet, men flödets påverkan på temperaturen är låg. Det har gjorts många tester på skillnaden i verkligheten och det är inget som påverkar prestandan märkbart.

Anslutningar (1).jpg

Kompressionsanslutningar och vinklar.

Slang och rör

En stor trend idag är att använda rör i sitt vattenkylningsbygge, men det rekommenderas endast för den som är våghalsig. Det kräver mycket arbete och tålamod men många föredrar estetiken. Slang är däremot mycket lättare att jobba med och är en klar rekommendation att använda i sitt första vattenkylningsbygge.

För den som föredrar rör istället för slang i sitt datorbygge finns det flera olika alternativ. Rör finns i många olika varianter, exempelvis kopparrör, PETG, akryl och glas. De skiljer sig i både utseende och hur de är att bygga med. I vår guide kommer vi använda oss av slang, då det som sagt är det betydligt enklare.

Slangdragning (1).jpg

Slang i storlek 16/10.

Eventuell högre nivå

Fläkt och pumpstyrning hjälper avsevärt för att få ned ljudnivå och ha kontroll över loopen. Med en temperatursensor som mäter vattentemperatur går det att reglera fläkt och pumphastighet efter det. Detta finns dessutom inbyggt i många nyare moderkort vilket gör det betydligt enklare att ha tyst vattenkylning, då styrning av varvtal är centralt för att få ned ljudnivån.

Rent generellt brukar den inbyggda fläktstyrningen i moderkort vara kraftigt begränsad, speciellt utan mjukvara i Windows. En dedikerad fläktkontroller gör att allt går att styra och spara oberoende av operativsystem.

Vätska

När det kommer till vätska finns många olika sorter att välja mellan. Destillerat och avjoniserat vatten är vatten av olika renhetsgrader som går att använda, tillsammans med korrosionsskydd och bakteriedödande medel.

För att ge färg till vattnet finns olika produkter att välja mellan, bland annat färgkoncentrat som späds ut med vatten. Det kan även innehålla korrosionsskydd och bakteriedödande medel, beroende på märke och modell.

Färdig.jpg

Rosa färdigblandad vätska.

Det finns också färdigblandade vätskor som kommer i klar färg och pastell, vilket ger en solid färg på vätskan. Det finns också färgade vätskor med skimrande partiklar som ger en väldigt dynamisk effekt.

Planering är A och O

Den sak som är effektivast för att minska huvudvärk som uppkommer i och med bygge av egen vattenkylning är planering. Välj rätt komponenter för det du ska använda datorn till. Ska du bygga vattenkylning i ditt befintliga chassi kan det vara en god idé att se över vilka olika stöd och fästanordningar det finns för vattenkylning. För den som är händig går det att borra egna hål för fästanordningar i chassit.

Tänk också igenom loop-ordningen. Det här är en av de viktigaste delarna för att både få en snygg loop och göra det enkelt för sig. Ett tips är att göra en enkel sketch i Paint eller valfritt ritprogram där du ritar slang eller rör för att visualisera din framtida loop. Det visar på ett ungefär vilka vinklar som behövs och annat som man kanske inte tänker på annars.

Paintbild.jpg

Ett exempel på hur det enkelt går att planera sin vattenkylningsslinga.

En sak som är lätt att missa är att planera hur systemet ska fyllas och tömmas. Det kan lätt bli en blöt historia om det inte finns med i planeringen. Se till att det går att fylla systemet, exempelvis i toppen av din reservoar, och att det går att tömma systemet.