Komponenter

För ett lyckat vattenkylningssystem gäller samma saker som för ett datorbygge. Det gäller att veta vad som passar ihop och varför. Därför ska vi på den här sidan gå igenom de olika komponenterna som ingår i ett bygge av det här slaget. Notera att vi i den här guiden endast går igenom grunderna för att bygga ett system som kyler processor och grafikkort.

Processorblock

Ett processorblock kyler genom att leda bort värmen från processorn till vattensystemet. De flesta vattenblock för processorer är idag snarlika i prestandan, vilket innebär att du i många fall kan välja modell efter smak och tycke. Exempelvis ett vattenblock vars estetik passar det tema du har för bygget.

CPU-block.jpg

Processorblock från Phanteks för Intel-processorer

Något att ha i åtanke när du köper processorblock är att de kan variera för olika socklar och ofta har blocken olika design för Intel respektive AMD. De kan även variera i storlek för processorsocklar i entusiastsegmentet, även kallade HEDT-processorer. För att ta två aktuella exempel Intel LGA 2066 och AMD:s gigantiska TR4.

Radiatorer

Radiatorer är en viktig del i alla vattenkylningssystem. De kyler vätskan genom att föra över värmen från vätskan till metallflänsar som har kontakt med luften, vilket gör att värmen enkelt kan förflyttas från vätskan till den passerande luften. För att leda bort värmen från radiatorn används vanligtvis fläktar. Viktigt att tänka på är också att se till att radiatorerna med fläktar får plats i ditt chassi.

Radiatorer (2).jpg

Två radiatorer i olika tjocklek – EK 240 PE och EK 360 CE

Priset behöver inte nödvändigtvis indikera hur bra en radiator är, om den inte är för billig det vill säga. Radiatorerna som används i guiden är EK 240 PE och EK 360 CE från EK Waterblocks. Jag valde radiatorer av så markant olika tjocklek framförallt i demonstrationssyfte.

Fläktar

Att välja rätt fläktar är också en viktig del av bygget. Högt statiskt tryck är att föredra för radiatorer, till skillnad från chassifläktar där det är mängd luft som är viktigast. Statiskt tryck är hur bra en fläkt är på att trycka genom luft när det finns motstånd, som till exempel en radiator. När du vet vad du letar efter är det bara att välja och vraka efter behag och köpa de du gillar bäst.

Fläkt.jpg

Phanteks PH-F120MP – en PWM-fläkt anpassad för radiatorer.

Grafikkortsblock

Dagens vattenblock till grafikkort är relativt snarlika i prestanda. De används på samma sätt som processorblock, där skillnaden är att de kyler ett flertal olika komponenter på kretskortet. Det viktiga här är att dubbelkolla att det passar ditt grafikkort.

Har du ett grafikkort i referensdesign, det vill säga där kretskortet är av den design AMD och Nvidia själva tagit fram, finns ofta vattenblock som passar. Har du däremot inte ett referenskort kan det bli lite knepigare. Räkna inte heller med att tredjepartstillverkarnas kort med liknande kylning som referenskorten har samma layout på sina kort. Trippelkolla att vattenblocket fungerar till just ditt grafikkort. Det finns även grafikkortsblock som är universala och kyler enbart grafikkretsen.

En viktig detalj att nämna är att garantin kan brytas när du monterar vattenblock på grafikkortet. Vissa tillverkare tillåter dock att kylaren byts ut och det är viktigt att ta reda på villkoren om det är något du vill ha kvar.

GPU-block (1).jpg

Vattenblock till grafikkort – Phanteks Glacier Gigabyte Aorus GTX 1080 Ti.

Det kan vara bra att att testa grafikkortet med luftkylning ordentligt innan montering av vattenblocket. Monteras vattenblock direkt utan att testa kortet fungerar det i bästa fall. I värsta fall fungerade det inte från början och du har ett svårt garantiärende framför dig om du inte köpt av en tillverkare som tillåter byte av kylare.

Pump

Pumpen är en av de viktigare delarna i ett bygge, där olika modeller ofta har utmärkande karaktär. För att få ett tyst slutresultat bör pumpen hållas på ett lågt varvtal, och därmed minska vibrationer som fortplantas i chassit. Vid köp av ny pumptopp, eftermarknadstopp, medföljer ofta ett vibrationsdämpat pumpfäste.

Tank (1).jpg

En av de vanligaste pumpmodellerna – Laing DDC.

Två vanligt förekommande pumpar till vattenkylning är (Laing) D5 och DDC. Den förstnämnda kan identifieras genom den runda pumpkroppen och större yttermått, där pumpkaraktären är lugnare än DDC och ofta vibrerar mindre. D5 erbjuder traditionellt en högre flödeshastighet.

DDC är den något ettrigare modellen med mer kompakta yttermått, där den betydligt mindre storleken ger stora platsfördelar i kompakta byggen.

Värt att tillägga med just pump i vattenkylning är att de i princip garanterat orkar med vad du än tänkt göra. Den enda gången du kan tänkas behöva mer än en pump är om du vill ha redundans om en pump skulle gå sönder, eller om du har en betydligt stor nivåskillnad från lägsta nivån i systemet till högsta. Det är alltså inget som är speciellt sannolikt för den överlägsna majoriteten av vattenkylda datorbyggen.

Viktigt att tänka på är att aldrig låta en vattenpump gå torr. Det kan förstöra pumpen, förkorta livslängden markant och/eller göra att pumpen för oväsen när den annars skulle varit tyst.