Grunderna

Jag får ofta höra förvåning och saker i stil med "är det inte farligt att ha vatten i datorn?" när jag nämner att min dator är vattenkyld, eller när folk ser min privata dator. Det som förvånar ännu mer är när jag säger att vattenkylning i grunden är nästan lika enkelt som att bygga en dator. Det är en enklare form av Lego för att dra en vanligt förekommande jämförelse.

Är det alltså inte farligt om det skulle läcka vätska i datorn? Absolut, men endast om komponenterna som får vatten på sig är igång. Om datorkomponenter inte har ström blir det inga kortslutningar och det är den enda riktigt stora risken med vattenkylning. Risken är däremot liten om man vidtar rätt försiktighetsåtgärder. Jag kommer också nämna dessa åtgärder i monteringsdelen.

GPU-block (4).jpg

Det viktigaste är att använda sunt förnuft och att följa instruktionerna som medföljer vattenblock och andra komponenter. Vattenkylningskomponenter framkallar extremt sällan läckage av någon annan anledning än handhavandefel. Ofta läckagetestar de mer kända tillverkarna sina vattenblock redan i fabrik.

Jag har själv glömt dra åt flertalet anslutningar, glömt O-ringar på anslutningar och skruvat på hylsor på kompressionsanslutningar fel. Jag har fått lära mig den hårda vägen, vilket jag hoppas ni slipper med hjälp av den här guiden.

Görs allt rätt från början är riskerna små, men till skillnad från luftkylning kan det gå väldigt illa om det skulle läcka när datorn är igång. Läcker det däremot om den inte är igång är det bara att torka av och låta resten torka innan datorn sätts på igen. Kretskort är generellt sett vätsketåliga så länge de inte ligger i strömförande vätska.

Jag nämnde AIO-lösningar i inledningen och det är en bra balans för gemene man och de mer avancerade paketen har i princip samma komponenter som en fullfjädrad custom loop. Vissa undantag finns med system som är gjorda i aluminium istället för koppar eftersom det är väldigt mycket billigare utan att kompromissa för mycket på prestanda.

Bimetallkorrosion

Det viktiga här är att inte blanda aluminium med koppar, nickel och mässing eftersom de har olika korrosionspotential. Utan att gå in i hur det mer kemiska fungerar det rätt enkelt i praktiken; koppar, mässing eller nickel har ungefär samma korrosionspotential, vilket gör att de gärna inte reagerar på varandra, medan aluminium har avsevärt lägre potential än de tre ädlare metallerna.

GPU-block (21).jpg

Det här vattenblocket från Phanteks använder nickelpläterad koppar.

Ofta används aluminium nästan aldrig i lösa komponenter för vattenkylning. Det enda man bör se upp för är vissa radiatorer kan vara tillverkade i aluminium.

Dock finns det idag system i budgetsegmentet med enbart aluminium i sig, vilket inte blir ett problem då det aldrig blandas med någon annan metall i det lilla ekosystemet.