Mediabolaget 21st Century Fox är idag ett av de största på marknaden och äger populära varumärken såsom X-Men och The Simpsons. Förutom film står de även bakom ett flertal TV-kanaler, med allt från brittiska Sky till amerikanska Fox News.

I ett pressmeddelande framgår det nu att Disney köper en stor del av 21st Century Fox för 52,4 miljarder USD i aktier, motsvarande 442 miljarder kronor. Affären innebär att Disney får rättigheterna till filmstudion 20th Century Fox som producerar innehåll baserade på varumärken såsom Avatar, X-Men och The Simpsons.

Disney får också en majoritetsandel i streamingtjänsten Hulu, där övriga delar av denna ägs av mediabolaget Time Warner och internetleverantören Comcast. Bolaget väntas vilja köpa övriga andelar från dem, men Disney har tidigare berättat att de planerar att släppa sin egen streamingtjänst under 2019, vilket tros försvåra ytterligare köp.

När det kommer till TV-kanalerna Fox News, Fox Business, Fox Sports och liknande meddelar 21st Century Fox att dessa kommer fortsätta hanteras av dem men under ett nytt företag. Sammanslagningen inväntar nu godkännande från amerikanska myndigheter, något som väntas dra ut på tiden då Disney i och med affären står för en stor del av marknaden.