Premiumskärmen – spel och allround

Premiumskärmen kallas så främst för att priserna är högre, men också för att kvaliteten överlag är mycket mer allroundanpassad. Tack vare IPS-teknik är dessa skärmar både en spelskärm och en allroundskärm och kan med rimliga krav också fungera för krävande arbete likt färgåtergivning och fotoredigering.

asus_pg279q_reflex.jpg

Asus ROG Swift PG279Q – typisk premiumskärm med IPS-panel, G-Sync och 165 Hz-kapacitet.

Denna kombination av egenskaper – IPS, G-Sync och hög uppdateringsfrekvens – är förhållandevis nytt och dessa skärmar är efterfrågade. Utbudet är dock ännu inte särskilt stort och har inte växt allt för mycket under de snart tre år vi sett modeller med de här egenskaperna.

Största klagomålet på skärmarna är oftast det som är IPS-teknikens akilleshäl med synliga kantblödningar, back-light bleeding och glow-effekt där bortre delen av skärmen ter sig allt gulare i vinkel. Detta inträffar framför allt när skärmen körs för ljusstarkt. Däremot är det ovanligt med klagomål på eftersläp och liknande problem.

Artikeln om ljusstyrka på skärmar är här en viktig guide för hur du får en premiumskärm att se se riktigt kass ut. Det är vanligt att skärmar körs med 100 procent ljusstyrka, trots att detta inte behövs. Detta resulterar i sin tur i sämre bildkvalitet och tydliga blödningar i kanterna.

VA-panelerna har ännu inte riktigt matchat upp mot IPS-panelerna i den här kategorin i fråga om bildkvalitet. Användare får därför räkna med tydligare eftersläp och sämre betraktningsvinklar, men också som väntat bättre kontrastförhållande.

16:9: 2 560 × 1 440 pixlar, IPS, 144+ Hz

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Trots att allt fler produkter med 16:9-format och 1440p lanserats på sistone är utbudet fortfarande relativt skralt. På Prisjakt listas endast 9 produkter med dessa specifikationer.

UW: 3 440 × 1 440 pixlar, IPS, 75+ Hz

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

För en breda varianten av dessa skärmar, som använder 3 440 × 1 440 pixlar, är läget detsamma med ett relativt litet utbud. Även här listas 9 stycken produkter som lever upp till kraven. En produkt som missas på prisjakt är Acer Predator X34A (testad här) då den listas som en 60 Hz-skärm. Den är dock kapabel till 100 Hz via överklockning